lördag 25 januari 2014

Chokladmousse med limemarinerade hallon och chokladcrumble

Vår nyårsefterrätt blev ett recept av Roy Fares. Chokladmoussen är fantastisk god! Mycket luftigare än andra recept jag testat! Jag var lite tveksam först, med alla mått i vikt, man ska göra en sockerlag osv. Men tveka inte! Det var inte alls svårt och använd vanliga volymmått om du inte har en köksvåg. Limemarinerade hallon och chokladcrumble kan man ta till om man har tid och lust, själv tycker jag moussen är så god att jag föredrar den utan tillbehören. ;-)



Chokladmousse med limemarinerade hallon och chokladcrumble
4-6 port

Chokladmousse
120 g mörk choklad, 64%
100 g vispgrädde (1 dl)
80 g äggula (4)
25 g strösocker (ca 0,25 dl)
25 g vatten (0,25 dl)
200 g vispgrädde (2 dl)

Limemarinerade hallon
100 g vatten (1 dl)
100 g strösocker (ca 1 dl)
1 lime, rivet skal
1 lime, färskpressad saft
200 g färska eller frysta hallon  

Chokladcrumble
100 g strösocker (ca 1 dl)
120 g vetemjöl (2 dl)
5 g bakpulver (1 tsk)
6 g kakao (1 msk)
1 nypa salt
100 g rumstempererat smör


Chokladmousse
Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp 100 g (1 dl) grädde och häll den över chokladen. Låt chokladen smälta och blanda sedan med en stavmixer eller slickepott tills det blir en slät och fin tryffel.

Lägg äggulorna i en bunke. Koka upp vatten och socker och rör tills sockret har lösts upp. Vispa kraftigt ner sockerlagen i äggulorna. Använd helst elvisp på maxhastighet och vispa tills det blir ett fast skum.

Rör ner chokladtryffeln i skummet och blanda noga. Vispa 200 g (2 dl) grädde, tillsätt den och vänd runt tills moussen har blivit jämn och glansig. Fördela moussen i glas eller skålar och låt stå i kylskåpet tills den har stelnat, ca 1 timme.

Limemarinerade hallon
Koka upp vatten, socker, limeskal och limesaft. Ta av från spisen och låt hallonen marinera i lagen i ca 1 timme. Sila av och spara lagen.

Chokladcrumble
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg. Strö över smuldegen på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i ugnen i 10 minuter. Låt svalna.

Toppa mousserna med marinerade hallon och chokladcrumble. Ringla lite lag över, garnera med limeskal samt citronmeliss och servera.

Chokladcrumble smulas över chokladmoussen för att ge kripighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar