söndag 26 januari 2014

Sirapslimpor

Idag blev det nybakat bröd både till frukost och lunch! Snabba grahamsfrallor till frukost och sirapslimpor till lunch. Så gott det är med hembakad, varmt bröd! Tror bestämt att jag får försöka baka bröd lite oftare framöver. De här sirapslimporna blev mjuka och lättätna, ett bra recept! :-)Sirapslimpor
2 bröd

50 g jäst
50 g smör
1 dl vatten
4 dl mjölk, 3%
1 dl ljus sirap
2 tsk salt
2 tsk anis
3 tsk fänkål
16 dl rågsikt

1 ägg till pensling


Smält smöret. Blanda i vatten, mjölk, sirap, salt och kryddor (mortlade om du köper hela frön) och värm till fingertoppsvärme (37°). Smula jästen i en bunke och blanda med lite av degspadet. Rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt resten av degspadet.
                    
Tillsätt rågsikten. Blanda i maskin i ca 5 minuter tills det blir en smidig deg. Knådar du för hand tar det tio minuter. Låt jäsa under duk på dragfri plats i rumstemperatur i 40 minuter. 
                    
Knåda degen på mjölat bord. Dela i två delar och forma till limpor. Lägg på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i ytterligare 30 minuter. Pensla bröden med uppvispat ägg.
                    
Grädda på näst nedersta falsen i 200 grader, ca 30 minuter, tills limporna låter ihåliga om man knackar lätt mot undersidan. (Jag kände efter med en provsticka att den var torr istället för att knacka). Låt dem svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar