måndag 5 november 2012

Kolapannacotta med kardemumma

För några år sedan firade vi min födelsedag genom att gå ut och äta på restaurang. Desserten var en kolapannacotta som var perfekt len och hade en mycket god kolasmak. Den desserten har funnits i bakhuvudet sedan dess.. har tänkt att jag en gång ska göra något likande själv. För ett par veckor sedan snubblade jag över Lisa Förare Winbladhs recept på en kolapannacotta gjord på karamelliserat socker. Ett tecken på att det nu var dags att sätta planerna i verket! Och vilken pannacotta!! Perfekt len, god kolasmak - kardemumman anas men den kan ni självklart utesluta ifall ni vill.


Kolapannacotta med kardemumma
4 port

3/4 dl strösocker
5 dl vispgrädde
1 krm salt
1/2 krm kardemummakärnor
1 krm vaniljpulver (från äkta vaniljstång)
3 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Krossa kardemummakärnorna i en mortel.

Bred ut sockret i ett jämnt lager i botten av en tjockbottnad kastrull. Hetta försiktigt upp sockret tills det är nötbrunt. Bry dig inte om att det finns lite osmält socker kvar, det viktiga är att sockret inte bränns. OBS! Rör inte i kastrullen!

Slå på grädden och vispa ner kardemumma, vaniljpulver och salt och koka upp sakta. Lös upp det karamelliserade sockret i grädden så mycket som möjligt genom att röra om försiktigt. Låt blandningen svalna något.

Fiska upp gelatinbladen ur blötläggningsvattnet och lös upp dem i den varma grädden. Sila genom fin sil om du vill vara säker på att bli av med kardemummarester. Slå upp i små glas och låt svalna i kyl. Plasta in så fort blandningen stelnat lite. Låt helst stå över natten.

Bred ut sockret i ett jämnt lager i en tjockbottnad kastrull. Rör inte! Sockret börjar smälta i mitten, det tar ett tag men lämna inte spisen utan passa kastrullen noga.
 
Sockret har blivit nötbrunt. Det gör inget om inte allt socker har smält, hellre lite vitt socker kvar på kanterna än bränt socker i mitten. Ha dock lite is i magen, det är det karamelliserade sockret som ger kolasmak så häll inte på grädden för snabbt heller...

När grädden hälls på kommer sockret att stelna och bli till hårda klumpar. Det blir så! I med kryddorna, börja röra om och låt grädden koka upp. Sockerklumparna kommer att lösas upp i den varma grädden efter en liten stund. Skulle det bli några envisa sockerklumpar eller kardemummabitar kvar så silas de bort innan pannacottan hälls upp i portionsglas.
 

2 kommentarer:

  1. Hej! Testade receptet idag, fick ett stråk av bränd kola i smaken men annars var den kanongod. Hade nog lite för bråttom och körde på för hög temp med sockret :)

    Tack för ett utförligt recept!

    SvaraRadera