torsdag 19 juli 2012

Rimbobullar

Igår, klockan halv åtta på kvällen, tyckte jag att ett bullbak verkade vara ett lagom projekt att dra igång. I natt, klockan halv ett, var jag inte lika nöjd längre. "Det tar ungefär tre timmar att baka - då är de lagom färdiga till läggdags" (dvs till halv elva) förklarade jag myndigt för mig själv. Så långt gick allt enligt planen. Det snillet glömde var att nygräddade varma bullar inte går att slänga direkt i frysen. Jag fick alltså snällt sitta uppe ett par timmar till och vänta på att de skulle bli kalla nog för att kunna packeteras i påsar och sedan tryckas in i den redan överfulla frysen. Att dessutom, trött som en gnu och smått stressad över att min skönhetssömn riskerade att gå till spillo, försöka få till vettiga bilder.. tja... det fick helt enkelt bli som det blev. :-)

Men. Trots min miserabla tidsplanering så måste jag säga att jag blev himla nöjd med bakresultatet! Till råga på allt så gjorde jag två olika sorters bullar.. som om det inte vore utmaning nog att lyckas med ETT bullbak på kvällskvisten. Rimbobullarna är klassiska mormorsbullar, väldigt luftiga och lätta med smak av vanilj. Hur enkla som helst att göra dessutom!


Rimbobullar
20-25 st

Vetedeg
25 g jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumsvarmt smör
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
360 g (6 dl) vetemjöl


Fyllning
75 g smör
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker


Pensling
1 ägg


Garnering
1 dl florsocker
1 msk vatten


Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löser sig. Rör ner socker, vaniljsocker och mjöl. Klicka i det rumsvarma smöret och arbeta samman det till en smidig deg. (ca 5-10 minuter med bakmaskin) 

Degen ska inte jäsa utan stjälp ut den direkt på lätt mjölat bakbord. Kavla ut degen på till en fyrkantig platta, ca 40×40 cm. Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8×8 cm. (Jag gjorde en något mer rektangulär platta och tog ut 20 bitar istället för 25)
Rör ihop allt till fyllningen. Lägg en liten klick fyllning i mitten av varje ruta. Vik in alla hörnen över fyllningen och tryck till. Placera de små degknytena i aluminiumformar. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i 250 grader 6-8 minuter. Låt svalna.
Rör ihop florsocker och vatten, häll lite glasyr ovanpå varje bulle.
Kavla ut degen, skär den i 20-25 st fyrkantiga rutor. Lägg på en klick fyllning i mitten av varje ruta.


Vik in hörnen mot fyllningen i mitten, tryck till. Placera bullarna i aluminiumformar. Jäs under bakduk i 2 timmar.

Pensla med ägg efter jäsning. Grädda i 250 grader, 6-8 minuter.

Färdiggräddade! Låt dom kallna innan de får lite glasyr på sig.

6 kommentarer:

 1. haha det där har jag lyckats med att göra både en, två och tre gånger och jag lär mig aldrig!!

  SvaraRadera
 2. ojoj.. vilken pärla du är. Jag hade aldrig orkat dra igång bulla bak så dags på dygnet ;) De ser då jättesmarriga ut :)

  SvaraRadera
 3. Så fina de blev! Men riktigt irriterande att behöva vänta på dom förstår jag! Jag är själv noga med att få lagom med sömn.

  SvaraRadera
 4. Hej, jag har precis hittat hit... jätte fina bullar och recept är enkel. Vill gärna prova dem.
  Ciao.

  SvaraRadera
 5. Har mina på jäsning nu :) LA ut en länk i min blogg hit..Hoppas det var ok!

  SvaraRadera