torsdag 19 juli 2012

Kardemummabullar

Finfina kardemummabullar kvällsbakade enligt Mia Öhrns recept. Jag vet att många har gått ifrån vetedegsrecept där man ska smälta smör och värma mjölken till att istället lösa upp jästen i kall mjölk och klicka i rumsvarmt smör direkt i degbunken. Jag har varit nöjd med mina bullar och inte brytt mig om att testa bullbak enligt de nya rönen... förrän nu. Jag vet inte om det blir någon större skillnad på resultatet men däremot tyckte jag att det var skönt att slippa smälta smör och ha koll på temperaturen - så av den anledningen kommer jag att gå över till att baka enligt den "nya" metoden.

Bullarna blir stora, saftiga och mjuka. Använd kardemummakärnor och mortla dom för att få bästa resultat!


Kardemummabullar
ca 25 st

Deg
5 dl mjölk
25 g jäst
1,5 dl strösocker
840 g (14 dl) vetemjöl
2 tsk nystött kardemumma
0,5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör

Fyllning
125 g rumsvarmt smör
0,75 dl strösocker
1,5 msk nystött kardemumma

Sockerlag
0,5 dl strösocker
0,5 dl vatten

Kardemummasocker
2 tsk nystött kardemumma
1 msk strösocker

Smula ner jästen i en degbunke, häll över mjölken (ljummen om du vill att degen ska jäsa fort, annars kall) och rör tills jästen lösts upp. Blanda de torra ingredienserna och häll allt i degbunken. Klicka även ner det mjuka smöret. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna 5-10 minuter i en köksassistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.

Rör ihop alla ingredienser till fyllningen. Kavla ut degen till en stor rektangel. (Ca 100x30 cm) Bre på fyllningen. Vik ihop degen i ett så kallat treslag på längden. Först viker du över den ena tredjedelen, och därefter viker du över den andra tredjedelen ovanpå den första. Skär degen i remsor, knappt 2 cm breda. Vira ihop degremsorna till knutar och lägg bullarna med jämna mellanrum på bakplåtspappersklädda plåtar. Jäs under bakduk i 45 minuter.

Koka ihop socker och vatten till en simmig lag i ca 5 minuter, låt svalna.

Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225 grader i 8-10 minuter (enligt receptet, jag fick grädda mina i 12-13 minuter för att de skulle få fin färg). Låt bullarna svalna något, pensla dom sedan med sockerlagen och strö över kardemummasockret. (Är bullarna för varma kommer sockret att smälta...)Kavla ut degen till en stor rektangulär platta, ca 100x30 cm. Bred ut fyllningen
Gör ett treslag. Börja med att vika över ena tredjedelen...

... vik sedan den andra tredjedelen över den första.

Skär i ca 2 cm breda bitar


Jag vet inte hur proffsen gör sina bullar, men jag brukar börja med att tvinna en tillskuren degbit sedan slår jag en vanlig knut där jag låter ena änden sticka upp lite i mitten.

Kardemummaknut

Grädda bullarna openslade


Pensla med sockerlag när de har svalnat något, strö sedan över kardemummasocker


3 kommentarer:

 1. Åh så gott det ser ut. Dessa ska bakas i helgen.
  /Marie

  SvaraRadera
 2. Bakade dessa och de blev jättegoda. Stora och saftiga, uppskattades av mina vänner. Tack för receptet :)

  SvaraRadera
 3. Äntligen receptet som jag letat efter, som verkar ha de där extra finesserna för att få till äkta kardemummabullar som på konditori. Jag visste inte att det var pensling med sockerlag och kardemummasocker som skulle till. Och med bildinstruktioner! Ska genast prova.TACK för att du delar med dig :-)
  Önskar dig en härlig dag
  Marie

  SvaraRadera