tisdag 17 januari 2012

Valnötsmuffins med apelsin

Muffins smaksatta med finhackade valnötter och rivet apelsinskal. Oväntade saftiga och goda! Apelsinsirapen som ligger ovanpå kommer jag däremot inte göra nästa gång... Smaken var okej men det var svårätet då sirapen satte sig som ett segt kolahölje i hela gommen. På gott och ont kanske... för den som påbörjat jakten mot beach 2012 kan jag meddela att det inte går att smygäta dessa. Du åker fast direkt! Det tar minst en kvart att pilla bort sirapen från alla skrymslen och vrår i munnen och det är inte utan att ett visst ondontologikunnande är en fördel här. Och ni plombianer... utmana icke ödet.. detta kan mycket väl bli den dyraste muffinsen ni ätit! ;-)


Valnötsmuffins med apelsin
6 st
Valnötsmuffins
85 g valnötter
55 g smör
1 1/4 dl socker
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
rivet skal av 1/2 apelsin

Apelsinsirap
6 msk saft från pressad apelsin
2 msk socker

Mixa valnötterna i en matberedare tills de är finhackade. Överarbeta inte, då blir nötterna till olja. Blanda ner rumsvarmt smör, socker, mjöl, bakpulver, vaniljsocker, ägg och rivet apelsinskal. Rör tills det är en slät smet.

Skeda upp smeten i formar placerade i en mufffinsplåt (fyll formarna till hälften). Grädda i 190 grader i ca 20 minuter.

Värm apelsinsaft och socker. Rör tills sockret har smält och koka sedan till en tjock sirap. Skeda sirap över de varma muffinsen och låt kallna före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar