söndag 10 oktober 2010

Fisksoppa med saffran

Detta är min favoritfisksoppa! Den har en mild smak av saffran och vitlök. Glömde dock att ha i dillen denna gången och det var visserligen också gott men nästa gång ska jag försöka komma ihåg den. :) Soppan blir ännu godare om man har i en klick vitlöksröra (eller aioli) vid servering. Litet tips - jag brukar köpa ICAs färdiga torsk- och laxtärningar, fast jag delar dom på mitten en gång till för att få lite mindre bitar. .


Fisksoppa med saffran
4-5 port

4 potatisar
2 morötter
1 liten purjolök
1 fänkål
1 liter vatten
2 dl grädde
4 msk hummerfond
1 förp saffran (0,5 g)
1/2 vitlök solo Salt (1/2-1 tsk?)
Vitpeppar
1 knippa dill
300-400 g lax- och torsktärningar

Vitlöksröra
2 dl crème fraiche, 34%
1/2 vitlök solo
Salt, svartpeppar

Skär potatis och morötter i en halv cm tjocka stavar. Strimla purjolök och fänkål tunt. Fräs allt i smör 5-10 minuter. Häll på vatten, grädde, hummerfond, saffran och riv ner vitlöken. Koka soppan under lock ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar (det går åt ganska mycket salt)

Skär lax och torsk i mindre bitar, lägg ner fiskbitarna i soppan och sjud 4-5 minuter tills de är genomkokta. Hacka dillen och rör ner den.

Servera med bröd, ost och vitlökscrème eller gräddfil.

Fräs potatis, morötter, purjolök och fänkål i 10 minuter

Tillsätt vatten, hummerfond, saffran, vitlök. Smaka av med salt och peppar. Rör ner dill strax före serveringen.

3 kommentarer:

  1. Den soppan är fantastisk! Märkligt för jag tänkte på den häromdagen, tänkte vart har jag gjort av det receptet? Och så lägger du ut det det är ju helt perfekt! Ha en fin vecka!!!!

    SvaraRadera
  2. Hej jag provade detta läckra recept. Å jag måste erkänna att jag inte är någon sopp-människa. Varken jag eller min 4-åriga dotter. Men detta recept gick verkligen hem. Den kommer vi definitivt göra fler ggr under höst - vinter och våren ;)

    Tack för en helt underbar och inspirerande blogg

    SvaraRadera
  3. Hittade detta recept på din fisksoppa, det var absolut den godaste jag ätit. Den kommer jag göra många gånger. Jag köpte saffran från eter o essensfabriken på Valingatan i Stockholm, vilken färg det blev,

    Tack dina recept

    SvaraRadera