tisdag 25 november 2014

Gelégodis

Nog för att jag tycker om choklad men ibland är det gott att bryta av den mäktiga chokladsmaken vid jul med något annat. Pärongelégrodor till exempel! Detta är en grundrecept på gelégodis där du själva bestämmer smak, form och färg!

Gelégodis
15 bitar


50 glukos
1 dl strösocker
2,5 dl vatten

2 msk vatten
6 gelatinblad
Smakessens (T.ex från Borgeby kryddgård)

Karamellfärg

Is/bakform i silikon
Matolja


Olja silikonformen, inte alldeles för snålt eftersom gelégodiset kan fastna då.

Koka upp glukos, socker och vatten i en kastrull och låt det koka på medelstark värme utan lock. Blandningen är klar när den når 122 grader. Men innan dess...

Lägg gelatinbladen i kallt vatten tills de mjuknar. Krama ur dom och smält dom i 2 msk vatten på svag värme när glukosblandningen når ca 105-110 grader. Antingen i en kastrull eller i en skål i mikron. Jag använde mikron, 350W i 35 sek. Rör om i skålen, häll sedan i smakessens och karamellfärg i gelatinblandningen.


Jag använder Borgeby kryddgårds essenser och tar knappt 1 tsk (Finns massor av smaker, ex päron, melon, smultron, hallon, svartvinbär). Använder du andra märken så smaka av. Det ska vara tydlig smak i gelatinblandningen eftersom den späds ut något när den hälls ner i glukosblandningen. Gäller även färgen!

När glukosblandningen når 122 grader, ta av kastrullen från värmen och häll i gelatinblandningen under omrörning. Låt massan svalna till 70 grader. Smaka av en gång till och tillsätt mer smak eller färg om det behövs.

Häll gelémassan direkt från kastrullen i silikonformen. Låt stelna i rumstemperatur över natten (eller åtminstone 6 timmar).


Koka upp vatten, socker och glukos.

När temperaturen når 105 grader är det dags att smälta gelatin, som sedan smaksätts och färgas med karamellfärg. Rör ner gelatinblandningen i kastrullen när temperaturen är 122 grader.

Låt gelémassan svalna till 70 grader. Häll sedan massan direkt från kastrullen i silikonformarna 
Smörj formarna med matolja först! Trots att jag visste att man inte får vara snål med oljan så blev det aningens för lite den här gången. Allt godis lossnade men de blev inte perfekta. ;-)Fyll formarna. Det blir ett vitt skum på ytan som man lätt tar bort med hjälp av baksidan av en tesked en stund efter att formarna fyllts. För den som vill, det påverkar inte smaken - dessutom är det undersidan av godiset...
 

När godiset stelnat i rumstemperatur minst 6 timmar (eller över natten) är det dags att trycka ut det ur formen
Gröna pärongelégrodor!
Rosa smultronhjärtan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar