fredag 13 december 2013

Marshmallows

Det var ju inte svårt! Jag har länge tänkt att jag ska testa att göra marshmallow nån gång, men har tyckt att det känts lite omständigt och har därför inte kommit till skott. Men nu när Theos farmor kom på besök i några dagar fick jag tid att stå i köket och bestämde mig att göra en omgång! Det finns ett antal olika recept på detta, jag valde ett som verkade enkelt och fått bra omdömen. Och efteråt kan jag bara instämma - det var ju enkelt! Men det är helt klart en fördel att ha en köksmaskin till hjälp när smeten ska vispas (vilket tar 10-20 minuter). Det är ju ett väldigt sött godis det här... och just det här receptet känns aningens sötare än köpemarshmallows. Konsistensen blir så där mjukseg som den ska vara.


Marshmallows

6 st gelatinblad
4 dl socker
1,5 dl ljus sirap
1 dl vatten
2 tsk vaniljsocker
florsocker

Lägg gelatinbladen i kallt vatten, låt ligga i ca 10 minuter.

Blanda socker, sirap och vatten i en kastrull, låt det koka under omrörning i 10 minuter. Tag av kastrullen från värmen och rör ner vaniljsockret. Krama ur gelatinbladen och rör ner i sockerlagen.

Häll smeten (sockerlagen) i en köksmaskin och vispa tills smeten är vit och fluffig. Det tar ca 15 minuter.

Pudra florsocker med hjälp av en liten sil på ett bakplåtspapper. Fyll en stor spritspåse med smet och spritsa ut marshmallowmassan till tjocka stänger på bakplåtspappret. Pudra ett tunt lager florsocker över stängerna och låt dom sedan stelna i rumstemperatur i några timmar (eller över natten). Skär stängerna i bitar och doppa ändarna i florsocker. Borsta av florsockret igen med fingrarna - detta för att bara ett tunt lager florsocker ska täcka marshmallowsen.

Det går även att hälla smeten i en bakform klädd med bakplåtspapper som pudrats med florsocker. Jämna till smeten, låt den stelna och skär sedan upp den i fyrkantiga bitar.


Sirap, socker och vatten kokas innan gelatinblad och vaniljsocker rörs ner. Häll sedan smeten i en köksmaskin och låt den vispa smeten tills den blir vit och fluffig.

 
Smeten är färdig när den är vit, fluffig och det börjar bildas trådar på vispen och sidorna av bunken. Det blir en tjock, seg massa.
 

Pudra florsocker på ett bakplåtspapper med hjälp av en sil för att få ett tunt och jämnt lager
  
Fyll en stor spritspåse med smet och spritsa ut tjocka stänger på bakplåtspappret
 
Pudra ett tunt lager florsocker ovanpå stängerna och låt de sedan stelna i rumstemperatur i några timmar
 
Skär stängerna i bitar och förvara marshmallowsen i en burk i rumstemperatur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar