tisdag 17 december 2013

Krispig mjölkchokladtryffel

En len mjölkchokladtryffel men kripsigt innehåll i form av karamelliserade rice krispies. Jag fick nog lite för mycket honung i min smet som tog över smaken, förutom det så var det en roligt variant av tryffel. :-) Receptet kommer från boken Vinterns söta av systrarna Eisenman.


Krispig mjölkchokladtryffel
ca 25 st

1/2 dl strösocker
1,5 dl rice kripies

1 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad
1 msk honung
50 g smör

Kakao
ca 200 g mjölkchoklad alt. mörk choklad

Smörj en liten bakplåt med smör.
Smält sockret i en kastrull utan att röra i det. När allt socker har smält och fått karamellfärg rörs rispuffarna ned. Bred ut smeten på plåten för att stelna.

Finhacka mjölkchokladen. Koka upp grädde och honung. Häll chokladen i kastrullen och rör om tills chokladen har smält. Rör ner smöret i små bitar (ev behöver kastrullen värmas igen, eftervärmen räcker i så fall). Blanda tills det är en slät smet. Låt svalna i rumstemperatur.

Hacka den stelande smeten med rispuffar och rör ner i tryffelkrämen. Ställ in i kylskåpet och låt stelna.

Ta med en liten sked en klick av krämen, doppa i kakao så att den inte fastnar i händerna och rulla till en slät kula. Lägg kulorna på en plåt som är smord eller med bakplåtspapper. Ställ tryffelkulorna i frysen i minst 30 minuter.

Smält chokladen i en skål. Ta ut några kulor i taget och doppa dem medan de fortfarande är iskalla i chokladen. Låt överflödig choklad rinna av, lägg tillbaka dom på plåten för att stelna.
Alternativt kan man doppa en kula i lite choklad och rulla den i händerna så blir det en tunt, mönstrat lager choklad runtom. (det har jag gjort på bilden ovan!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar