tisdag 19 juni 2012

Grillad supermör högrev

Högrev säger hon... det där sega tråkiga köttet som man knappt kan tugga... kan det va nåt att slänga på grillen? JA! Glöm bort allt vad dåligt kokt och segt högrev heter - det här går inte att jämföra! Jag har nu testat att grilla högrev två gånger och kan varmt rekomendera er att göra detsamma. Det är förvånansvärt lite jobb med tanke på arbetat, mört och smakrikt slutresultatet blir. Hemligheten är att koka köttet mört dagen innan ni planerat grillfest. Lägg det sedan i kylen, under tryck, över natten. På festdagen tar ni fram och skivar upp köttet, penslar det med en rökig barbecueglaze och lägger det på grillen i några minuter. Resultatet blir otroligt mört! Gör gärna hemmagjord glaze - recept på det finns här

Jag kokade 4 kg högrev och serverade det som en del av en buffé på pappas 60-årsfest. Då var vi 12 vuxna som åt och länsade faten, köttet fick mycket beröm och var omtyckt av samtliga gäster. Tyvärr har jag inga bra bilder på det färdiggrillade köttet så ni får försöka föreställa er hur gott det ser ut. :-)

Men se nu till att skriva upp högrev på handlarlistan - kanske blir det här årets grillupplevelse!? ;-)Grillad supermör högrev
6-8 pers

2 kg högrev
2 gula lökar
10 lagerblad
2 tsk kryddpeppar
4-6 msk oxfond eller kalvfond
1 msk salt per liter vatten

Dagen före grillfesten
Skölj köttet och putsa det lätt. (absolut inte för mycket, fettet behövs för att resultatet ska bli bra). Lägg köttet i en stor kastrull/gryta och fyll på med kallt vatten så att det täcker. (Använd ett litermått för att ha koll på hur mycket vatten du häller i) Koka upp och skumma av med en sked. Tillsätt 1 msk salt per liter vatten du hällde i. Lägg i lök skuren i klyftor, lagerblad, hel kryddpeppar och oxfond. 

Koka högreven på svag värme under lock tills den är mör, 2-3 timmar. Ta upp högreven. Förvara den i kylskåp till nästa dag, gärna under lite press så behåller den formen bättre. (Jag kokade 2h45 min vilket visserligen gör köttet väldigt mört, men det är på gränsen till att vara för mycket. Det blev inga snygga rena köttbitar utan såg ut som sönderplockade möra köttstycken efter grillningen.) 

Festdagen
Skär köttet i ca 1,5 cm breda skivor och pensla med en rökig barbecueglaze. Grilla köttet ca 3-4 minuter på varje sida. Vänd några gånger under grillningen och pensla på mer glaze varje gång. Ett tips är att lägga ett teflongaller på grillen för att förhindra att köttet trillar ner genom springorna om det är för mört!

Jag serverade detta med potatisgratäng, sallad och pepparsås ena gången. Andra gången åt vi blomkålsmos och broccoli till.

Lägg köttet i en stor gryta, häll på vatten och låt koka upp. Skumma av med en sked.

Lägg i lök, lagerblad, kryddpeppar, salt och oxfond

Färdigkokt efter 2-3 timmar

Lägg köttet i en form (här är 4 kg kött (2 bitar) nedtryckta i en 2-liters brödform)

Sätt press på köttet för att det ska hålla formen bättre. Jag virade in hela paktet i plastfolie också.

Skär köttet i skivor. OBS! Det här är inte samma kött som från bilden ovan, detta är från första försöket då jag pressade köttet lite väl hårt :-) Men det smakade lika gott för det!

Pensla med en rökig barbecueglaze före grillning och flera gånger under grillningen

Här serverat med blomkålsmos och broccoli. Andra gången åt vi potatisgratäng, pepparsås och sallad till.

3 kommentarer:

 1. Åh jisses va gott de lät!

  / Jen (http://littledessert.se)

  SvaraRadera
 2. Det här låter jättegott och måste testas. Tack för ett bra tips!

  SvaraRadera
 3. Jättegott! Kokade mitt kött i 2 timmar och det blev perfekt.

  SvaraRadera