onsdag 7 maj 2014

Banankladdkaka med fudgeglasyr

Det började som vanligt. Med ett par bruna bananer. Vilket öde skulle de gå till mötes den här gången? Choklad  till vore gott. Banan- och chokladkaka? Nä, jag är mer sugen kladdkaka. Smeten var klar.. äsch, det här har jag gjort innan... Har jag inget annat hemma jag kan ha i? Lite hackad choklad kanske. Jag tar vit. Äh, jag tar mörk också. Okej - in i ugnen. Hmm. Lite trist ändå, det vore gott med nåt kladdigt ovanpå. Googla googla - AHHHH, fudgeglasyr låter ju fantastiskt. Den ska jag ha ovanpå. Och taadaaa, en banankladdkaka med fudgeglasyr blev till. Det går naturligtvis lika bra att ha glasyren på en helt vanlig kladdkaka utan banan och hackade chokladbitar i.


Banankladdkaka med fudgeglasyr

150 g smör
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 bananer

50 g vit choklad
50 g mörk choklad

Fudgeglasyr
2 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl sirap
100 g mörk choklad
100 g smör


Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ihop mjöl, kakao och vaniljsocker och vänd ner det i äggsmeten. Rör ner smöret. Mosa bananerna och vänd ner i smeten. Hacka den vita och mörka chokladen grovt och rör ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten (24 cm). Grädda i 175 grader ca 30 minuter.

Blanda alla ingredienser till fudgeglasyren utom smöret i en kastrull. Koka tills det tjocknar (ca 10-15 min) Ta kastrullen av värmen och rör ner smöret till en jämn smet. Bred glasyren över kakan och låt den kallna i kylen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar