tisdag 4 februari 2014

Cappuccino cupcakes

Ny provbakning av Roy Fares recept - den här gången cupcakes. Först ut blev det cuppuccino cupcakes. Jag är ingen kaffedrickare, är inte speciellt glad för kaffesmak överhuvudtaget - men de här såg så goda ut i boken att jag ville testa ändå. Och de var faktiskt riktigt goda! Roys recept är som vanlig angett i vikt i första hand med volymmått inom parantes. Jag gjorde en hel sats av muffinssmeten men fick bara ut 6 muffins istället för 12 st som det stod i receptet. Kanske hade jag aningens större formar är vanliga muffinsformar så ska du få ut 12 muffins är det små formar som gäller. Eftersom jag gjorde 6 muffins halverade jag satsen frosting.


Cappuccino cupcakes
6-12 st

120 g vetemjöl (2 dl)
40 g kakao (1 dl)
180 g strösocker (2 dl)
3 g vaniljsocker (1 tsk)
2 g bakpulver (1/2 tsk)
2 g bikarbonat (1/2 tsk)
3 g salt (1/2 tsk)
55 g ägg (1 st)
75 g mjölk, 3% (3/4 dl)
45 g vegetabilisk olja (1/2 dl)
50 g varmt espressokaffe (1/2 dl)

Frosting
300 g färskost (Cream cheese)
100 g rumsvarmt smör
240 g florsocker (4 dl)
30 g avsvalnat espressokaffe (2 msk)

Kakao att pudra över


Sikta ner de torra ingredienserna i en bunke. Vispa samman ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke. Vänd ner de torra ingredienserna med en slickepott. Tillsätt lite i taget av det varma kaffet och blanda tills det blir en slät smet.

Lägg cupcakeformar i en cupcakeplåt eller använd dubbla formar på en vanlig plåt. Fyll formarna till 3/4 med smet och grädda mitt i ugnen i 170 grader (varmluftsugn) ca 18 minuter. Känn efter med en sticka att muffinsarna är genomgräddade. Låt svalna helt.

Frosting
Vispa färskost och smör fluffigt i en bunke. Tillsätt florsockret och vispa på maxhastighet tills det blir en krämig och fin frosting. Blanda slutligen ner kaffet noga.

Spritsa generöst med frosting på varje cupcake och avsluta med att pudra över lite kakao.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar