söndag 27 november 2011

Leilas saffranskaka

Visste väl att jag kunde lita på allas vår Leila! ;-) Den här saffranskaka är riktigt saftig, har mycket saffranssmak och är helt enkelt väldigt väldigt god!!


Leilas saffranskaka

3 st ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
0,5 g (1 pkt) saffran
1 msk ljus rom
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret tillsammans med saffran, rör i mjölk och rom, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

Smöra och bröa en sockerkaksform med smör och kokosflingor (jag använde mannagryn istället för kokosflingor). Häll smeten i formen. Grädda kakan i mitten av ugnen (jag körde den i nedre delen!) i 175 grader, 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.

Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller. Pudra över florsocker vid servering.

2 kommentarer:

  1. Men hallå?? Massor med kokosflingor att "bröa" formen med?? :) ;) Älskar denna kakan. Har du bakat hennes kaka med konjak o dadlar? Oooo, den e oxå en fvavorit!!!
    Kram
    //Pilla

    SvaraRadera
  2. Åå vilken fin julig kaka :) Har, precis som du, lite svårt för saffran förutom i lussekatter/saffransbullar men denna kanske man skulle testa :)

    SvaraRadera