lördag 29 oktober 2011

Spiced maple cupcakes (lönnsirapsmuffins)

Ett nytt favoritrecept på cupcakes! Riktigt goda lönnsirapsmuffins med en krämig frosting på. Receptet har jag hittat hos Louise's spis! Jag halverade mängden frosting eftersom jag tyckte det blev tillräckligt mycket ändå. Själva muffinsen är lagom kryddiga, ganska kompakt kladdiga och fantastiskt goda så här på hösten! Jag hade inte äkta lönnsirap utan pancake syrup med mapleflavour :-) Formarna köpte jag när vi var i USA, tyvärr eftersom de är jättebra. ;-) En av få modeller som både håller form och färg under gräddning!


Spiced Maple Cupcakes
12 st

Muffins
75 g smör
2½ dl lönnsirap
1 ägg
1 äggula
3,5 dl (210 g) vetemjöl
1½ tsk bakpulver
½ tsk salt
½ tsk pepparkakskryddor
1,2 dl (120 g) mjölk

Frosting
50 g rumsvarmt smör
100 g cream cheese
175 g florsocker
1 msk lönnsirap
pepparkakskrydda
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa rumsvarmt smör vitt och poröst. Häll i lönnsirapen, lite i taget, under vispning tills blandningen är ljus och luftig. Tillsätt ägg och äggulan i två omgångar.

Blanda mjöl, bakpulver, salt och pepparkakskrydda i en skål. Vänd ner blandningen i sirapssmeten, häll i mjölken och rör om tills det blir en slät smet.

Fördela smeten i 12 cupcakesformar (placerade i en muffinsplåt) och grädda i 150 grader, ca 20-25 minuter. Ta ut och låt kakorna svalna en stund i plåten innan de flyttas för att svalan helt på ett bakgaller.

Frostingen
Rör smör och philadelphiaost vitt och luftigt. Tillsätt florsocker och lönnsirap och vispa frostingen slät igen. (Var försiktigt så att du inte överarbetar frostingen eftersom all frosting med cream cheese riskerar att bli för lös om den överarbetas.)

Spritsa eller fördela frostingen med en spatel på cupcakesen. Strö över lite pepparkakskrydda och toppa med ev. med en pecannöt.


1 kommentar: