tisdag 5 november 2013

Citronmoussetårta

För ett par veckor sedan döptes vår son till Theodor. Vi bjöd på pastasallad och snabba frallor efter dopceremonin följt av en liten kakbuffé med tårta. Det blev en citronmoussetårta på chokladbotten täckt med citrongéle, enkelt dekorerad med frukt och bär och namnet gjort i choklad.  

Citronmoussetårta

Chokladbotten
110 g smör
2,25 dl socker
1 msk sirap
2 st ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao


Citronmousse
4 gelatinblad                
3 dl vispgrädde
2 dl florsocker
3 äggulor
1  citron, finrivet skal och saft (4 msk)
2 dl yoghurt, naturell (10 %) 

Citrongelé
2 gelatinblad
1 dl strösocker
1 dl vatten
1 citron, finrivet skal och saft (1 tsk)     

Chokladbotten
Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen ett i sänder. Blanda mjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Tillsätt mjölblandningen i smeten. Bred ut i en smörad, bröad springform, 26 cm i diameter. Grädda i 175 grader, 20 min. Låt svalna.

Citronmousse
Lägg gelatinet till citronmoussen i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Vispa grädden halvfast. Vispa florsocker och äggulor till ett fluffigt skum. Rör ner citronskal och yoghurt i smeten. Lyft upp gelatinet till moussen ur vattnet och smält det i en kastrull eller i micron tillsammans med citronsaften, rör sedan ner det i moussen. Vänd till sist ner grädden. Häll moussen på den kalla tårtbottnen, skaka formen lätt för att moussen ska få en jämn yta. Ställ in tårtan i kylen.
 
Citrongéle
Lägg gelatinet till citrongeléet i en skål med kallt vatten i cirka 5 minuter. Koka ihop socker och vatten i en kastrull i ett par minuter. Ta av kastrullen från värmen. Lyft upp gelatinbladen ur vattnet, lägg ner dem i den varma sockerlagen och rör om. Låt lagen svalna i rumstemperatur och tillsätt rivet citronskal och citronsaft. Skeda gelén över tårtan när den är lite tunnare än äggvita i konsistensen. Låt tårtan stå i kylen i minst 3 timmar före servering.

Kakbuffé med blåbärsmuffins, kardemummamuffins, havrecookies med mörk choklad, oreo pops, kaloribomber och gaffelkakor
Theodor sov sig igenom större delen av dopet!
           

1 kommentar:

  1. Så vacker tårta och en härlig dignande buffé med bakat!
    Theodor - vad söt han är!

    SvaraRadera