torsdag 9 april 2009

Laxpaj

En vansinnigt god variant av laxpaj! Enligt originalreceptet ska pajdegen dels vila i kylskåpet en timme innan man använder den och dels förgräddas i 10 minuter. Jag gjorde inget av detta (det ena p.g.a. tidsbrist, det andra p.g.a glömska och tillfälliga lässvårigheter ;) ) Trots detta så blev pajen väldigt lyckad! Vill man göra det ännu enklare kan man köpa färdig pajdeg istället. Paj är godast med en rejäl mängd sallad till.


Laxpaj
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125g smör
1-2 msk vatten

Fyllning
200 g kallrökt lax (skivad)
4 ägg
4 dl matlagningsgrädde
1 dl hackad dill
1 dl hackad purjolök (ca 10 cm)
salt och vitpepper

Kör mjöl och smör i en mixer, tillsätt vatten. När degen bildar en klump tar man upp den, plattar till den lite, sveper in i plastfolie och låter den vila i kylen en timme.

Kavla ut degen och klä en form med löstagbar botten (24-26 cm) med den. Picka botten och förgrädda i 225 grader i ca 15 min.

Finhacka purjolöken och skär laxen i 1 centimeter breda strimlor.
Vispa ihop ägg och grädde, rör ner purjolök och dill. Krydda, men försiktigt med saltet. Fördela laxen i pajskalet och häll över gräddblandningen. Grädda i ca 25 min, den är klar när den fått fin färg och äggstanningen inte dallrar längre.

Servera med en stor blandsallad!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar