Semlor ett par gånger om året är ett måste! Tyvärr är de ganska mäktiga, i alla fall de bjässarna man köper på konditori. Jag tycker dessa minisemlor har den optimala storleken. Och de riktigt gottesugna kan ju alltid ta fler än en. Jag gjorde hälfen mini och hälfen vanlig storlek denna gång. Vill man inte göra semlor är de jättegoda som vanliga släta bullar, kesellan gör att de blir extra saftiga och fina.
Semlor
48 små eller 30 stora
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g Kesella lätt
3/4 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
1,5 dl socker
16-18 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt salt, Kesella, kardemumma, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader. Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut små, runda och släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Skär ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och klicka det på bullarna. Lägg på locken och sikta över lite florsocker.
Åh, jag har verkligen försökt hålla mig i år när det gäller semlor men nu går det inte länge till! Dina minisemlor ser fantastiskt goda ut =)
SvaraRadera