tisdag 3 mars 2009

Blåbärscheesecake

Detta är en av mina favoritcheesecakes! Har du inte provat kanel och blåbär tillsammans innan är det dags för det nu. Den är ganska mäktig, en cheesecake räcker (beroende på glupskhet) till 12-16 personer.

Blåbärscheesecake

Botten
200 g digestivekex
100 g smör
2 msk socker
2 tsk kanel

Fyllning
200 g blåbär
400 g philadelphiaost
1 dl socker
4 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 dl Kesella vanilj
1 msk Maizena majsstärkelse

Garnering
2,5 dl Kesella vanilj
Blåbär


Smält smöret. Mixa eller krossa kexen fint. Blanda kexsmulor, kanel, socker och smör. Tryck ut massan i botten av en form med löstagbara kanter, 26 cm i diameter.

Mixa philadelphiaost och socker. Häll i blåbären och mixa tills smeten blir slät. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en slät smet. Häll fyllningen i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader, ca 1 timme. (Det gör inget om kakan är lite dallrig när man tar ut den, den stelnar i kylen sedan.)

Låt kakan svalna. Ställ in i kylskåpet över natten så den stelnar.

Täck ytan med Kesella vanilj innan servering och garnera med blåbär.





1 kommentar: