Nostalgi så det förslår när man bakar mammas snabba frallor. :) Med fyra barn i familjen var detta ett snabbt och billigt sätt att få bröd till hela barnaskaran. Veckoransonen av dessa frallor plus skållat rågbröd bakades varje helg, fast då gjorde hon dubbel sats av receptet. Och jag känner faktiskt inte till några frallor som går snabbare att baka! Bullarna bakas ut på en gång och ska bara jäsa 15 minuter innan de gräddas i 7 minuter. Från det att du börjar plocka fram ingredienserna tills att du sitter och njuter av dina nybakta, mjuka frallor tar det knappt en timme.
Snabba frallor
20 st
75 g jäst (1,5 pkt)
50 g smör
5 dl vatten
1/2 msk salt
1 msk socker
12 dl vetemjöl special
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret, häll i vattnet och värm tills det är 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör om tills den har lösts upp. Häll i socker och salt. Arbeta in mjölet, lite i taget, tills det blir en smidig deg. Knåda degen för hand i 5 minuter.
Dela degen i 20 bitar. Rulla till bullar och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i 15 minuter.
Grädda frallorna i mitten av ugnen i 250 grader, ca 7 minuter.
Före jäsning
Efter 15 minuter
Så tjusiga bröd! De ser verkligen supergoda ut...
SvaraRaderaDet här är vårt nya favoritbröd till helgerna! Tack för att du delar med dig och ger oss inspiration.
SvaraRadera/Jennifer
Hittade till din sida när jag googlade på frallor. Supergoda blev dom i alla fall ;) och skönt dom gick så fort att göra.
SvaraRaderaJag gjorde dom i morse till min nyvakna sambo. Dom blev så goda. Men jag gjorde en lite egen variant på dom. Jag la upp receptet på minn blogg.
SvaraRaderaSnodde dit recept igår, blev goda faktiskt .. Ska lägga upp bild o receptet på min blogg. Använde Valmo frön med.
SvaraRaderaVerkligen smarriga.
SvaraRaderaJag köper aldrig frallor mer.
Wow, ska lätt baka sånna imorn, har sovmorgon, kommer bli PERFEKT! :D
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaWow vilken fin blogg du har, rolig att läsa. La nyss till dig på bloglovin och undrar ifall du vill lägga till mig också? Hade blivit så glad då :)
Tack, kram
Gör frallorna nu, de jäser. Väldigt härlig smidig deg att knåda, känns som att det här kan bli bra. Tack!
SvaraRaderaGooglade på frallor och fick upp din sida....och här blev jag kvar en stund. Har precis svalt en fralla av detta snabba goda recept. Mycket uppskattat av man och barn. Jag bytte hälften av vetemjölet till rågsikt. Blev kanon. Detta blir det fler gånger. Ska prova ditt recept på det Danska rågbrödet också. Trevlig blogg.
SvaraRaderaTusen tack
Eva
Googlade på frallor och fick upp din sida....och här blev jag kvar en stund. Har precis svalt en fralla av detta snabba goda recept. Mycket uppskattat av man och barn. Jag bytte hälften av vetemjölet till rågsikt. Blev kanon. Detta blir det fler gånger. Ska prova ditt recept på det Danska rågbrödet också. Trevlig blogg.
SvaraRaderaTusen tack
Eva
Tack för receptet ! Underbara att göra till helgerna .
SvaraRaderaTack igen
Carina
Så goda de blev! Medan jag stod och försökte knåda in mjölet tänkte jag flera gånger att din mamma måste ha varit en stark kvinna, för tungt var det! Sen insåg jag att du och min Anna Bergeström-kokbok har olika uppfattningar om vikten på mjöl. Kokboken sa 55-60 gram/dl och enligt ditt recept är det 70 gram/dl. Så jag slängde i lite mer vatten och det blev lite bättre. Så nästa gång tar jag i 660-720 gram istället för 840.
SvaraRaderaAnnars tack för ett bra recept! Bland alla internetrecept är det fint att hitta ett som har fler år på nacken (kvalitet!) :)
Hej Julia!
SvaraRaderaAjdå, det var ju bra att fick ihop degen till slut trots allt! Det har helt rätt, jag har skrivit fel i receptet. Normalt sett räknar jag alltid att 1 dl mjöl väger 60 g. Vet inte varför jag skrivit 840 g? Jag har ett svagt minne av att jag vid något tillfälle fick använda mer mjöl än 12 dl när jag körde med assistenten. Det är ett tag sen jag bakade dessa nu så jag ska tänka på det nästa gång och se om jag behöver korrigera receptet eller inte. Till dess tar jag bort "840" gram. Tack för att du uppmärksammande mig!
Mvh
Camilla
Supergoda & jätteenkla att göra för en novis som mig, hällde ner en halv burk med kesella, mums.
SvaraRaderaNina
Jag bakar gärna dessa frallor på helgmorgnarna. Har lagt min variant receptet på bloggen och länkat till dig. Hoppas att det är okej!
SvaraRaderaÄr det den röda eller blå jästen?
SvaraRaderaJag brukar använda den blå jästen.
SvaraRaderaMvh Camilla
supergoda frallor =) bakade dem förra lördagen och ska baka dem igen idag =) jag hällde även i en skvätt rågsikt för att få dem lite mer grova än bara med vetemjöl =)
SvaraRaderaFina frallor! Ska testa göra dom nu för de såg så goda ut.
SvaraRaderaSitter och tuggar i mig en fralla nu. Men jag hade i mjölk istället förr vatten och slängde i lite grahamsmjöl eftersom vetemjölet inte räckte hemma =)
SvaraRaderaDet är fint att ta vad man haver och så blir det så mumsigt!
Sökte på frallor och vips så har jag "dina" frallor på jäsning!
SvaraRaderaSnart ska vi äta frukost jag & mina gossar..spännande! Blir säkert goooda!
TACK :)
Kanske byta från 1,5 pkt jäst till 2 hela? Tycker dom e goda men väääldigt skumt recept
SvaraRaderaJag letade efter recept till en skoluppgift (att planera och tillaga en soppa för högst 7 :- per portion och två timmars tillagningstid, helst med bröd till) och hittade äntligen detta! Det blev jättegott och gick verkligen fort. Tack så jättemycket!
SvaraRaderaHehe ja receptet kanske kan tyckas vara lite skumt :) Mamma gjorde alltid dubbel sats (=3 hela paket jäst) men jag gör bara en plåt i taget och använder mig därför av 1,5 paket jäst. Gör gärna dubbel sats så blir det lite mindre skumt ;-)
SvaraRaderaMvh
Camilla
MUMS!
SvaraRaderaTusen tack!! Jag tag chansen och gjorde dem till mina gäster och det blev lika perfekta som på dina bilder. Gästerna trodde att jag hade beställt de varma från en konditori.
SvaraRaderaSå enkelt o så goa! Tack igen!
//Lycklig!
Superfina! Dessa måste jag testa på, ett måste!
SvaraRaderaJag är inte den som bakar bröd, men detta kunde till o med jag fixa och riktigt goda var dom!! TACK för att du delar med dig =)
SvaraRaderaWOOOOOOOW Mamma har du vart på bageriet eller??? Det betyget fick jag.... hmmm borde baka oftare. Men Tusen tack för det goda receptet!!!! Super nice blogg i övrigt!
SvaraRaderaMvh Rebecca
Jag har provat dina bröd och de blev verkligen jättegoda. Att de är enkla att göra och går fort gjorde dem snäppet godare faktiskt. :-) Tusen tack för receptet!
SvaraRaderaHela familjen älskar ditt underbara recept!!
SvaraRaderaTack för att du ger oss toppen recept! ;)
//Alexandra
Tack så hemskt mycket för toppen recept!!
SvaraRaderaHela familjen älskar dessa! Finns väl inget mysigare än när hela familjen är samlad vid frukostbordet på helgerna och dessutom då få underbara frallor ;)
Tack ännu en gång!
Fortsätt med ditt bakande :)
( åh glöm inte dela med dig )
//Alex
ÅH Perfekt! Precis vad jag letade efter!!! Ljusa frallor utan en massa kli eller rågmjöl i! Nu ska jag överraska mannen å barnen!!! MVH Lisa
SvaraRaderaEnkelt, snabbt och fantastiskt goda! Nu bakas det för fullt i vårt hem.
SvaraRaderaHejsan! Bakade efter detta recpetet idag och det var så himla smidigt. Har inte smakat dem än men dem ser riktigt goda ut. Jag gjorde dock en lite grövre variant och bytte ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl och rågmjöl. Ett litet tips, kommer att använda ditt recepet i min blogg när jag lägger upp receptet på dessa frallorna genom att länka till din blogg om detta är ok för dig?
SvaraRaderaMycket trevlig blogg har du!
MVH
Cecilia
provade dom i dag..blev jätte bra.tack för en bra blogg..mvh lillvargen
SvaraRaderaSökte efter snabba frallor och hamnade på din blogg! Fantastiska bröd : ) Tack!
SvaraRaderaså glad att jag hittade detta recept,jätte goda frallor:)
SvaraRaderablev supergoa! ändrade dock receptet lite granna :)
SvaraRaderatack <3
Dessa frallor bakar jag jätteofta sedan jag hittat ditt recept! Ibland byter jag ut lite av vetmjölet mot grahamsmjöl som omväxling :)
SvaraRaderaUpptäckte sent en söndag kväll att brödet var slut. Behövde ngt som gick snabbt att baka inför måndag morgon och frukosthungriga barn. Googlade och hittade det här receptet. Så denna mamma med fyra barn är himla nöjd. Väldans goda och populära blev dessa frallor :)
SvaraRaderaBlev super goda och fort gick det! Tack :)
SvaraRadera/Zahra
Detta superreceptet går att använda till hur mycket som helst. Har använd receptet otaliga gånger och har under resans gång ändrat vätskan till 2/3 vatten och 1/3 fil/yoghurt. Haft i skållade vetekärnor, russin, nötter, abrikos (hur gott som helst), linfrön... You name it, det går att använda allt möjligt. Frallorna blir ännu godare när degen får lov att jäsa en kvart extra. :)
SvaraRaderaKanoners! Letade efter något som gick snabbt att göra och uppskattades av alla :)
SvaraRaderaDe här är verkligen jättebra!!!
SvaraRadera