Ett saftigt, lättlagat långpannebröd med lite grahamsmjöl i. Det är lätt att baka långpannebröd, dessutom går det snabbare än traditionella limpor. Efter första jäsningen stjälper man bara ut degen i långpannan, trycker ut den i formen och skårar brödet i ett rutmönster. En kort jäsning på 20 minuter och ännu kortare gräddning på 15 minuter och tadaa - hela hemmet luktar nybakat bröd och du och dina kulinariska kunskaper höjs till skyarna!
Grahamsrutor
24 rutor
50 g jäst
5 dl vatten, 37 grader
25 g smör, rumstempererat
1 tsk salt
2 msk sirap
250 g Kesella lätt (1%)
2 dl grahamsmjöl
12-13 dl vetemjöl
Smula jästen i en degbunke, häll över vattnet och rör om tills jästen löser sig. Tillsätt smör, salt, sirap, kesella och grahamsmjölet. Arbeta in vetemjölet i omgångar tills degen känns smidig. Jäs under bakduk i 45 minuter.
Stjälp upp degen på bakplåtspapper i en långpanna. Platta ut degen så den täcker hela plåten. Skär degen i rutor med en vass kniv. Strö över grahamsmjöl och låt degen jäsa i 20 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader, ca 15 minuter. Ta ut brödet och för över det på ett galler. Låt svalna under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar