söndag 12 juli 2009

Grahamsrutor

Ett saftigt, lättlagat långpannebröd med lite grahamsmjöl i. Det är lätt att baka långpannebröd, dessutom går det snabbare än traditionella limpor. Efter första jäsningen stjälper man bara ut degen i långpannan, trycker ut den i formen och skårar brödet i ett rutmönster. En kort jäsning på 20 minuter och ännu kortare gräddning på 15 minuter och tadaa - hela hemmet luktar nybakat bröd och du och dina kulinariska kunskaper höjs till skyarna!


Grahamsrutor
24 rutor

50 g jäst
5 dl vatten, 37 grader
25 g smör, rumstempererat
1 tsk salt
2 msk sirap
250 g Kesella lätt (1%)
2 dl grahamsmjöl
12-13 dl vetemjöl

Smula jästen i en degbunke, häll över vattnet och rör om tills jästen löser sig. Tillsätt smör, salt, sirap, kesella och grahamsmjölet. Arbeta in vetemjölet i omgångar tills degen känns smidig. Jäs under bakduk i 45 minuter.

Stjälp upp degen på bakplåtspapper i en långpanna. Platta ut degen så den täcker hela plåten. Skär degen i rutor med en vass kniv. Strö över grahamsmjöl och låt degen jäsa i 20 minuter.

Grädda i mitten av ugnen i 225 grader, ca 15 minuter. Ta ut brödet och för över det på ett galler. Låt svalna under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar