söndag 27 september 2009

Päronmoussetårta

Det var ganska många som provade ICAs Midsommartårta för ett par år sedan. Det var en jordgubbsmoussetårta med en kladdig chokladbotten som var supergod! Till denna tårta har jag utgått från det receptet, men gjort en päronmousse istället. Tårtan gjorde för första gången i fjor till min styvfar då han fyllde 50 år. Denna gång var det en beställning till min systerson Sixtens dop! Receptet ser långt ut men det innehåller inga svåra moment. Päronessens beställer jag från borgebykryddgård.


Päronmoussetårta
12-15 pers

Chokladbotten
110 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk ljus sirap
2 ägg
1,5 dl mjöl
1/2 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao

Päronmousse
5 dl vispgrädde
5 gelatinblad
500 g konserverade päron (köp en burk på 870 g)
2 äggulor
2 tsk florsocker
2 tsk päronessens
2 tsk grön karamellfärg

Gele
1 dl spad från de konserverade päronen
2 gelatinblad
grön karamellfärg
ev. några droppar päronessens

Dekoration
1/2 Päron
Mörk choklad

Vispa smör, socker och sirap pösigt. Vispa ner äggen. Blanda mjöl, salt, vaniljsocker och kakao i en skål. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten. Bred ut smeten i en smord, bröad springform (24 cm i diameter). Grädda i 175 grader, 20 minuter. (Det gör inget om den är lite kladdig när man tar ut den). Låt svalna.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Mixa päronen till en puré. Vispa grädden till en lös konsistens. Vispa ägg och florsocker i en separat skål. Värm 1/2 dl av päronpurén på svag värme i en kastrull. Ta upp gelatinbladen, krama ur dom och smält ner ett blad i taget i den varma päronpurén. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén. Blanda i äggblandningen. Tillsätt päronessens och karamellfärg (den ska bli otäckt grön, grädden gör den mer mild i färgen sedan). Vänd ner grädden och rör ihop smeten. Häll päronmoussen över bottnen. Ställ in tårtan i kylen en stund.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i fem minuter. Värm päronspadet i en kastrull. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och smält ner ett blad i taget på svag värme i kastrullen. För att kunna se hur mycket karamellfärg jag skulle tillsätta hällde jag geléblandningen i en glasskål. Det räcker med någon droppe, den ska bara vara svagt grönfärgad. Låt gelén svalna, skeda eller pensla gelén över päronmoussen. Om du ska dekorera tårtan med ett päron gör du det samtidigt. Dela päronen på längden i fyra bitar. Pensla två av bitarna med gelé och lägg den ena direkt på tårtan, och den andra delen snett ovanpå. (Det är vitkigt att hela päronet är täckt med gelé för att hindra att det kommer i kontakt med luften på blir brunfärgat). Ställ in tårtan i kylen igen i minst 4 timmar.

Riv mörk choklad och strö det runt kanterna på tårtan. Om du ska skriva eller garnera tårtan med gelé bör detta göras strax före servering.
Kladdkakbottnarna till tårtorna. Båda dessa formar ska vara 26 cm, men som synes så är de ändå olika. Använd en form på 24 cm istället så får du en högre och finare tårta!

Mixade päron och karamellfärg. Färgen blir betydligt mildare efter att grädden har blandats i!

Sixten bjöd på apelsinbiskvier, dajmbiskvier, bragokex och päronmoussetårta!

2 kommentarer:

  1. Jag fick den äran att provsmaka din päronmoussetårta igår hemma hos Sixten - den var ljuvlig! /Linda (mamma till Sixtens kompis Stellan)

    SvaraRadera
  2. Sjukt bra tårta. Nya favorittårtan i familjen vid födelsedagar och högtider!

    SvaraRadera