Tidigare i år, när jag var jobbade några dagar i sträck i Karlskrona, passade jag på att träffa och sova över hos min barndomskompis som bor där. Hon bjöd på äkta husmanskost i form av fantastiskt gott stekt fläsk med löksås. Receptet, som jag själv testade i höstas, kommer från Per Moberg och kan varmt rekomenderas!
Stektfläsk med löksås
4 pers
1 kg rimmat
stekfläsk
Löksås
4 gula lök, stora
3 msk mjöl
2 dl mjölk
5 dl
vispgrädde
1 nypa socker
Skala och hacka löken, stek den mjuk i en rejäl klick smör (den ska inte få färg utan bara börja mjukna) Pudra över mjölet och rör om med en slev tills det blivit en slät
massa. Häll i mjölken och rör om tills mjölet har löst sig, häll
sedan på grädden. Låt såsen sjuda i 10-15 minuter. Krydda med salt efter smak och en
nypa socker.
Stek fläsket knaprigt under tiden. Spara lite av fettet från
pannan och rör ner i såsen som en smakförhöjare. Servera med kokt potatis och
lingon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar