Ett måste på julbordet är familjefavoriten Moströms sill! Receptet som kom på första plats i en silltävling publicerades i kokboken Köksalmanack 1979. Sillen ska ligga i en lag i 2 dygn så ni har fortfarande chans att få med denna till julbordet! ;)
Moströms sill
Ättikslag
½ dl ättiksprit (12%)
1,5 dl vatten
1 dl socker
½ knippa dill
1 rödlök, skivad
2 lagerblad
½ tsk krossad kryddpeppar
2 krm vitpeppar
1 burk inläggningssill
Rör ihop ingredienserna till ättikslagen i en skål/bunke. Skölj av sillen och lägg ner den i lagen, täck med plastfolie och ställ sillen kallt i 2 dygn.
Sås
2 dl majonnäs
1 dl vispgrädde
½ dl av den inlagda sillens lag
¾ dl mildrökt kaviar
½ tsk citronpeppar
½-2 tsk strösocker
15-20 droppar worcestershiresås
Rör ihop allt till såsen.
Till formen
2 knippor dill
1 purjolök
1 rödlök
Svartpeppar
Lägg 1/3 av den hackade dillen, de fint skurna purjolöksringarna (alt. hackade!)och den hackade rödlöken i botten på ett fat. Krydda med lite svartpeppar. Lägg sillen skuren i bitar ovanpå, täck med ett nytt lager dill, purjolök och rödlök. Bred såsen över sillen och garnera med resten av dillen, purjolöken och rödlöken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar