En frisk äppelpaj med krämigt färskosttäcke. Äpplena försteks i smör och socker tills de mjuknar. Citron tillsammans med philadelphiaost ger hela pajen en frisk ton och en krämig konstistens. Degen blir ganska smulig, jag tillsatte lite vatten för att den skulle hålla ihop bättre. När degen väl är uttryckt i formen så håller den sig bra - den behöver inte stå i kylskåp innan gräddning och den sjunker inte heller ihop under gräddningen. Jag serverade pajen med vanlijvisp.
Äppelpaj med philadelphiaost
Deg
125 g smör rumstemp
3/4 dl socker
4,5 dl vetemjöl
1 msk vatten
Fyllning
4 äpplen
50 g smör
½ dl strösocker
350 g Philadelphiaost
1 dl farinsocker
2 ägg
1 citron (saft + skal)
Kanelsmör
25 g smör
1½ msk farinsocker
½ tsk kanel
Mixa ihop smör och socker, tillsätt mjöl och vatten och arbeta till en deg. Tryck ut i en form med löstagbar botten (24 cm i diameter), låt degen gå ca 3-4 cm upp på kanten. Grädda i 180 grader, 15 minuter.
Skala och dela äpplena i klyftor. Smält smör och socker i stekpannan, tillsätt äpplena och stek i 5 minuter.
Vispa philadelphiaost och farinsocker mjukt. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör ner rivet skal och saften av en citron.
Lägg de stekta äpplena i pajskalet. Häll philadelphiasmeten över äpplena. Rör ihop ingredienserna till kanelsmöret och klicka ut det över smeten.
Grädda i 180 grader, 30 minuter. Servera med vaniljvisp eller vispad grädde.
Häll i de smörstekta äpplena i det förgräddade pajskaletÄppelpaj med philadelphiaost
Deg
125 g smör rumstemp
3/4 dl socker
4,5 dl vetemjöl
1 msk vatten
Fyllning
4 äpplen
50 g smör
½ dl strösocker
350 g Philadelphiaost
1 dl farinsocker
2 ägg
1 citron (saft + skal)
Kanelsmör
25 g smör
1½ msk farinsocker
½ tsk kanel
Mixa ihop smör och socker, tillsätt mjöl och vatten och arbeta till en deg. Tryck ut i en form med löstagbar botten (24 cm i diameter), låt degen gå ca 3-4 cm upp på kanten. Grädda i 180 grader, 15 minuter.
Skala och dela äpplena i klyftor. Smält smör och socker i stekpannan, tillsätt äpplena och stek i 5 minuter.
Vispa philadelphiaost och farinsocker mjukt. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör ner rivet skal och saften av en citron.
Lägg de stekta äpplena i pajskalet. Häll philadelphiasmeten över äpplena. Rör ihop ingredienserna till kanelsmöret och klicka ut det över smeten.
Grädda i 180 grader, 30 minuter. Servera med vaniljvisp eller vispad grädde.
Bred på philadelphiasmeten och klicka ut kanelsmöret
Mumma!! Tack för senast!
SvaraRaderaHejsan!
SvaraRaderaTack för receptet på denna ljuvliga skapelse. Testade den i söndagskväll (eller bakade då och åt den i måndags) Den passade mig riktigt bra. Är rätt maffig i smaken men jättegod :)
Tack för en jättefin blogg :)
Keep going!!!
Gott det låter! Nytt för mig också , tror inte jag har smakat en sån här tidigare! Intressant:)
SvaraRaderaDen här låter supergod!!
SvaraRadera