måndag 26 mars 2012

Leilas belgiska våfflor

Frasvåfflor i all ära, men till årets våffeldag bjöds det på Leilas belgiska våfflor.  Givetvis med massor av godsaker till! Fritt val fanns mellan hallonsylt, blåbärssylt, vispad grädde, nutella, skivad banan, vaniljglass och chokladsås. :-) 



Leilas belgiska våfflor
12 st

2 ägg
125 g smör
2,5 dl mjölk 3 %
2 dl vatten
12 g färsk jäst
0,5 tsk salt
0,75 dl strösocker
2 msk vaniljsocker (står tsk i originalreceptet men jag vill ha mer vaniljsmak)
6,75 dl vetemjöl

Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).
Smält smöret. Tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan. Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en slät smet. Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke. Vänd försiktigt ner i smeten och låt vila i cirka 20 minuter.

Värm våffeljärnet. Pensla det med smält smör (jag körde utan smör) och grädda våfflorna i 3–5 minuter



2 kommentarer: