Chai är en kryddmix som består av kardemumma, kanel, ingefära, nejlika och muskot. Jag hade ingen muskot hemma när jag fick bakfeeling så jag uteslöt helt enkelt den ur min kryddmix! Men det gjorde inget känner jag, både muffinsen och frostingen blev riktigt bra! Saftiga och smakrika! Den söta lilla pumpadekorationen har jag köpt i en butik i USA... Och på tal om USA så har jag hittat receptet på en amerikansk blogg och översatt det. Därav de udda måtten!
Chai cupcakes
10-12 st
Cupcakes
120 g smör (rumstempererat)
240 ml socker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2,5 tsk chai kryddmix (se recept nedan)
3 dl vetemjöl
120 ml mjölk eller filmjölk
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk äppelcidervinäger
Chai kryddmix
1 1/2 tsk kardemumma
1 1/2 tsk kanel
1/2 tsk ingefära
1/4 tsk nejlika
1/4 tsk muskot (kan uteslutas)
Frosting
130 g smör (rumstempererat)
200 g kylskåpskall
philadelphiaost
115 g florsocker
1,5 tsk chai kryddmix
Blanda ihop kryddorna till chai kryddmixen.
Vispa rumsvarmt smör och socker vitt och fluffigt. Tillsätt vaniljsocker och äggen, ett i taget. Rör ner kryddmixen. Vänd ner vetemjöl och mjölk (eller filmjölk) varvat med varandra, börja och sluta med mjölet.
Blanda bikarbonat och äppelcidervinäger i en liten skål. Det kommer att bubbla till bli vitt, rör ner detta i smeten.
Fördela muffinsformar i en muffinsplåt, fyll formarna till 3/4. Grädda i 175 grader, 15-20 minuter. Låt svalna helt.
Vispa smöret till frostingen mjukt och luftigt. Vispa ner philadelphiaosten, rör ihop allt men vispa så lite som möjligt. Sikta ner florsockret, rör om. Rör ner resten av kryddmixen. Spritsa ett par matskedar frosting på varje cupcake.
Förvaras i kyl.