Chokladmousse med limemarinerade hallon och chokladcrumble
4-6 port
Chokladmousse
120 g mörk choklad, 64%
100 g vispgrädde (1 dl)
80 g äggula (4)
25 g strösocker (ca 0,25 dl)
25 g vatten (0,25 dl)
200 g vispgrädde (2 dl)
Limemarinerade hallon
100 g vatten (1 dl)
100 g strösocker (ca 1 dl)
1 lime, rivet skal
1 lime, färskpressad saft
200 g färska eller frysta hallon
Chokladcrumble
100 g strösocker (ca 1 dl)
120 g vetemjöl (2 dl)
5 g bakpulver (1 tsk)
6 g kakao (1 msk)
1 nypa salt
100 g rumstempererat smör
Chokladmousse
Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp 100 g (1 dl) grädde och häll den över chokladen. Låt chokladen smälta och blanda sedan med en stavmixer eller slickepott tills det blir en slät och fin tryffel.
Lägg äggulorna i en bunke. Koka upp vatten och socker och rör tills sockret har lösts upp. Vispa kraftigt ner sockerlagen i äggulorna. Använd helst elvisp på maxhastighet och vispa tills det blir ett fast skum.
Rör ner chokladtryffeln i skummet och blanda noga. Vispa 200 g (2 dl) grädde, tillsätt den och vänd runt tills moussen har blivit jämn och glansig. Fördela moussen i glas eller skålar och låt stå i kylskåpet tills den har stelnat, ca 1 timme.
Limemarinerade hallon
Koka upp vatten, socker, limeskal och limesaft. Ta av från spisen och låt hallonen marinera i lagen i ca 1 timme. Sila av och spara lagen.
Chokladcrumble
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg. Strö över smuldegen på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i ugnen i 10 minuter. Låt svalna.
Toppa mousserna med marinerade hallon och chokladcrumble. Ringla lite lag över, garnera med limeskal samt citronmeliss och servera.
Chokladcrumble smulas över chokladmoussen för att ge kripighet. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar