Marshmallows
6 st gelatinblad
4 dl socker
1,5 dl ljus sirap
1 dl vatten
2 tsk vaniljsocker
florsocker
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, låt ligga i ca 10 minuter.
Blanda socker, sirap och vatten i en kastrull, låt det koka under omrörning i 10 minuter. Tag av kastrullen från värmen och rör ner vaniljsockret. Krama ur gelatinbladen och rör ner i sockerlagen.
Häll smeten (sockerlagen) i en köksmaskin och vispa tills smeten är vit och fluffig. Det tar ca 15 minuter.
Pudra florsocker med hjälp av en liten sil på ett bakplåtspapper. Fyll en stor spritspåse med smet och spritsa ut marshmallowmassan till tjocka stänger på bakplåtspappret. Pudra ett tunt lager florsocker över stängerna och låt dom sedan stelna i rumstemperatur i några timmar (eller över natten). Skär stängerna i bitar och doppa ändarna i florsocker. Borsta av florsockret igen med fingrarna - detta för att bara ett tunt lager florsocker ska täcka marshmallowsen.
Det går även att hälla smeten i en bakform klädd med bakplåtspapper som pudrats med florsocker. Jämna till smeten, låt den stelna och skär sedan upp den i fyrkantiga bitar.
Sirap, socker och vatten kokas innan gelatinblad och vaniljsocker rörs ner. Häll sedan smeten i en köksmaskin och låt den vispa smeten tills den blir vit och fluffig. |
Smeten är färdig när den är vit, fluffig och det börjar bildas trådar på vispen och sidorna av bunken. Det blir en tjock, seg massa. |
Pudra florsocker på ett bakplåtspapper med hjälp av en sil för att få ett tunt och jämnt lager |
Fyll en stor spritspåse med smet och spritsa ut tjocka stänger på bakplåtspappret |
Pudra ett tunt lager florsocker ovanpå stängerna och låt de sedan stelna i rumstemperatur i några timmar |
Skär stängerna i bitar och förvara marshmallowsen i en burk i rumstemperatur |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar