måndag 2 december 2013

Lussebullar (utan kesella)

Lussekatter, lussebullar eller saffransbröd - kärt barn har många namn! I senaste buffétidningen (nr 11, 2013) från ICA fanns en artikel om "Bästa lussebullen". Buffés provkök hade gjort ett 20-tal provbak och flera blinda smaktester för att få fram det bästa receptet på lussebullar. Jag var tvungen att testa vinnarreceptet! Resultatet blev mjuka, luftiga och saffranssmakande lussebullar. Ett bra recept helt enkelt!


Här är en kort sammanfattning av deras test:
  • Smör - Använd rumsvarmt smör. Ingen risk att jästen dör pga för varm degvätska! Jästiden ökar till 60 minuter.
  • Saffran - Rörs ut i sprit (rom eller vodka) för att få mer saffransmak och vackrare gul färg
  • Mjöl - För mycket ger kompakta bullar. Väg hellre än mät. Rumsvarmt smör gör att det går åt mindre mjöl (smält smör suger mer mjöl).
  • Kvarg - Ger något svagare smak av saffran. Fördelen med kvarg (tex kesella) är att man använder mindre smör och får en lägre fetthalt. Degen blir kladdigare och svårare att forma till bullar.
  • Russin - Torkad frukt drar åt sig vätska från degen. Lägg russinen i blöt en halvtimme innan de trycks in i lussekatterna.

Lussebullar (utan kesella)
30 st

2 pkt saffran (1 gram)
2 msk rom, vodka eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk (3%)
2 dl socker
1/2 tsk salt
800-900 g vetemjöl (ca 13-15 dl)
1 dl russin

1 ägg till pensling


Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter. Skär smöret i tärningar.

Smula jästen och blanda den med mjölk, smör och saffranlösningen i en bunke eller köksmaskin med degkrok. Tillsätt socker, salt och vetemjöl. (Jag började med 800 gram och tillsatte mer tills degen var smidig men ändå lätt kladdig) Arbeta degen 15 minuter i maskin (medelhastighet) eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.

Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.

Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda lätt och baka ut till lussebullar. Lägg på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Tryck i russinen och pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar