tisdag 3 december 2013

Ginger flapjacks

Flapjacks är en havregrynskaka bakad i ugn som man kan smaksätta med tex nötter eller russin. Den här innehåller kokos och en glasyr med ingefära (ginger). Kakan blir väldigt söt så det räcker med små små bitar! Jag använde en fyrkantig form, 20x20 cm, som jag sedan delade i 32 bitar. Men det bitarna är i största laget...


Ginger flapjacks
32-50 st

Botten
125 g smör
2 dl ljust muscovadosocker
2 msk ljus sirap
5 dl havregryn
1 dl riven kokos

Glasyr
150 g smör
3 dl florsocker
4 msk ljus sirap
3 msk riven färsk ingefära

Garnering
1 dl riven kokos

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smör, socker och sirap i en kastrull. Blanda ner havregryn och kokos. Tryck ut degen jämnt i en bakpappersklädd bakform, ca 20x20 cm. Grädda mitt i ugnen i 200 grader, 12-15 minuter. Låt kakan svalna ca 20 minuter innan glasyren hälls på. Gör glasyren under tiden.

Smält smör, florsocker, sirap och ingefära i en kastrull och värm försiktigt under omrörning. Låt glasyren svalna lite innan den hälls över kakan.

Rosta kokosen till garneringen i en torr och het stekpanna.

Häll glasyren över kakan och strö på kokosen. Låt den kallna i formen.

Skär kakan i små bitar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar