tisdag 12 november 2013

Amerikanska pannkakor

Små, runda, tjocka, fluffiga pannkakor enligt den amerikanska modellen blev det till kvällsmat idag! Jag som kör mjölkfritt nu använde havremjölk och mjölkfritt margarin och det gick hur bra som helst. :-) För att få till bra pannkakor är det viktigt att inte röra för mycket i smeten och framförallt att inte steka dom för länge.   


Amerikanska pannkakor
ca 10 st

3,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
2 msk strösocker
2 lätt uppvispade ägg
2 dl mjölk
60 g smör

Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa upp äggen lätt i en skål, blanda i mjölken och smöret. Häll äggvispet i bunken med de torra ingredienserna. Rör till en jämn smet men rör inte mer än nödvändigt eftersom pannkakorna blir sega då. Smeten blir ganska tjock. Låt stå och dra i minst 20 minuter.

Smält smör i en stekpanna och klicka ut smeten till runda jämntjocka pannkakor (ca 4 st/omgång). Stek på medelvärme i ca 1 minut på första sidan (tills det börjar komma upp bubblor på ytan), vänd och stek kort, ca 10-15 sekunder på andra sidan. (Känn med fingret på pannkakan och ta ut den så fort den börjar kännas fast.)

Servera med valfria tillbehör tex sylt, sirap, grädde, glass och/eller färska bär!

När det börjar synas små bubblor på ovansidan av pannkakorna, efter ca 1 minut, är det dags att vända på dom...

Stek i 10-15 sekunder till efter att du har vänt pannkakorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar