Kolapannacotta med kardemumma
4 port
3/4 dl strösocker
5 dl vispgrädde
1 krm salt
1/2 krm kardemummakärnor
1 krm vaniljpulver (från äkta vaniljstång)
3 gelatinblad
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Krossa kardemummakärnorna i en mortel.
Bred ut sockret i ett jämnt lager i botten av en tjockbottnad kastrull. Hetta försiktigt upp sockret tills det är nötbrunt. Bry dig inte om att det finns lite osmält socker kvar, det viktiga är att sockret inte bränns. OBS! Rör inte i kastrullen!
Slå på grädden och vispa ner kardemumma, vaniljpulver och salt och koka upp sakta. Lös upp det karamelliserade sockret i grädden så mycket som möjligt genom att röra om försiktigt. Låt blandningen svalna något.
Fiska upp gelatinbladen ur blötläggningsvattnet och lös upp dem i den varma grädden. Sila genom fin sil om du vill vara säker på att bli av med kardemummarester. Slå upp i små glas och låt svalna i kyl. Plasta in så fort blandningen stelnat lite. Låt helst stå över natten.
Bred ut sockret i ett jämnt lager i en tjockbottnad kastrull. Rör inte! Sockret börjar smälta i mitten, det tar ett tag men lämna inte spisen utan passa kastrullen noga. |
Låter mycket gott!
SvaraRaderaHej! Testade receptet idag, fick ett stråk av bränd kola i smaken men annars var den kanongod. Hade nog lite för bråttom och körde på för hög temp med sockret :)
SvaraRaderaTack för ett utförligt recept!