Men. Trots min miserabla tidsplanering så måste jag säga att jag blev himla nöjd med bakresultatet! Till råga på allt så gjorde jag två olika sorters bullar.. som om det inte vore utmaning nog att lyckas med ETT bullbak på kvällskvisten. Rimbobullarna är klassiska mormorsbullar, väldigt luftiga och lätta med smak av vanilj. Hur enkla som helst att göra dessutom!
Rimbobullar
20-25 st
Vetedeg
25 g jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumsvarmt smör
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
360 g (6 dl) vetemjöl
Fyllning
75 g smör
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
Pensling
1 ägg
Garnering
1 dl florsocker
1 msk vatten
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löser sig. Rör ner socker, vaniljsocker och mjöl. Klicka i det rumsvarma smöret och arbeta samman det till en smidig deg. (ca 5-10 minuter med bakmaskin)
Degen ska inte jäsa utan stjälp ut den direkt på lätt mjölat bakbord. Kavla ut degen på till en fyrkantig platta, ca 40×40 cm. Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8×8 cm. (Jag gjorde en något mer rektangulär platta och tog ut 20 bitar istället för 25)
Rör ihop allt till fyllningen. Lägg en liten klick fyllning i mitten av varje ruta. Vik in alla hörnen över fyllningen och tryck till. Placera de små degknytena i aluminiumformar. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i 250 grader 6-8 minuter. Låt svalna.
Rör ihop florsocker och vatten, häll lite glasyr ovanpå varje bulle.
Kavla ut degen, skär den i 20-25 st fyrkantiga rutor. Lägg på en klick fyllning i mitten av varje ruta. |
Vik in hörnen mot fyllningen i mitten, tryck till. Placera bullarna i aluminiumformar. Jäs under bakduk i 2 timmar. |
Pensla med ägg efter jäsning. Grädda i 250 grader, 6-8 minuter. |
Färdiggräddade! Låt dom kallna innan de får lite glasyr på sig. |
Mums för bullar :)
SvaraRaderahaha det där har jag lyckats med att göra både en, två och tre gånger och jag lär mig aldrig!!
SvaraRaderaojoj.. vilken pärla du är. Jag hade aldrig orkat dra igång bulla bak så dags på dygnet ;) De ser då jättesmarriga ut :)
SvaraRaderaSå fina de blev! Men riktigt irriterande att behöva vänta på dom förstår jag! Jag är själv noga med att få lagom med sömn.
SvaraRaderaHej, jag har precis hittat hit... jätte fina bullar och recept är enkel. Vill gärna prova dem.
SvaraRaderaCiao.
Har mina på jäsning nu :) LA ut en länk i min blogg hit..Hoppas det var ok!
SvaraRadera