tisdag 6 december 2011

Saffransbullar med mandelmassa

Saffran hör julen till och i helgen blev bakades det både lussekatter och saffransbullar med mandelmassa. Jag använde mitt vanliga recept på lussekatter men lånade receptet till fyllningen från Matplatsen. Bullformarna kommer från IKEA, jag blev positivt överraskad då de är riktigt stabila, billiga och juligt fina! :-)



Saffransbullar med mandelmassa
ca 30 st

50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
2 pkt saffran (+ 1 sockerbit)
250 g kesella lätt (1%)
1,5 dl socker
1/2 tsk salt
16-18 dl vetemjöl special


Fyllning
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker


1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över


Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader. Stöt saffranet tillsammans med en sockerbit i en mortel och rör ner det i mjölken. Smula ner jästen i en degbunke, häll på lite av mjölken och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt kesella, socker, salt och resten av degvätskan i bunken. Arbeta in mjölet och knåda degen i 5-10 minuter. Degen ska vara lätt kladdig men ändå arbetsbar. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×40 cm.

Bred ut fyllningen på den utkavlade degen. Rulla ihop från långsidan och skär i ca 2 cm breda skivor. Lägg dom i bullformar och låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 250 grader, 8-10 minuter.



8 kommentarer:

  1. Hej! saffran som är såå gott! Själv har jag gjort saffrans whoopies. Mumma =)
    Kramkram

    SvaraRadera
  2. Gjorde oxå såna bullar, toppengoda!!!

    SvaraRadera
  3. Hej! Vilken trevlig blogg du har! Det var någon som tipsade om din blogg på Matplatsen. :) Kikade in på ditt godisarkiv och ååh, jag vill göra allt! Laktritschokladkolan och jordnötstryffeln måste jag testa i helgen. Så tack för en massa härliga recept, hit kommer jag igen!

    Julia

    SvaraRadera
  4. Ojojoj, bakade dessa idag. Det godaste vetebullar jag ätit någon gång!!!

    SvaraRadera
  5. Dom är toppengoda dessa saffransbullar :)

    SvaraRadera
  6. dessa saffransbullar blev kalasfina och smakar fantastiskt!

    SvaraRadera
  7. De var goda men jag tyckte det kunde vara lite mer mandelmassa i.

    SvaraRadera