måndag 5 december 2011

Lättbakade filmjölkslimpan

Ganska ofta kan man köpa filmjölk till reducerad pris pga att utgångsdatumet närmar sig. Då och då köper jag hem en smaksatt variant, idag blev det lingon och blåbärssmak, och använder den som grund i en filmjölkslimpa. Vad mer som åker ner i brödet beror på hur det ser ut hemma i skafferiet.. så här såg det ut ikväll!


Lättbakade filmjölkslimpan

5 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
2 dl vetekli
2 dl linfrön
1 dl sesamfrön
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 liter filmjölk (tex. smaksatt med lingon och blåbär)
1,5 dl mörk sirap

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner filmjölk och sirap. Häll smeten i en smord brödform (antingen en stor eller två mindre på 1,5 liter).

Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 1 h 20 min. Låt brödet svalna i formen fem minuter innan det stjälps upp och får kallna under en bakduk.

1 kommentar: