Och till katergorin "så gott att det förtjänas att nämnas en gång till" hör även grahamsbullarna! Bakade en omgång till kvällsfikat i torsdag. Dubbel sats = 40 bullar. Ett av mina favoritrecept när det gäller bröd!
Grahamsbullar
20 st
50 g jäst
75 g smör
5 dl mjölk
2 tsk salt
2 msk socker
1 dl sirap
5 dl (300 g) grahamsmjöl
10 dl (600 g) vetemjöl special
Smält smöret, häll i mjölken och värm till den är 37 grader. Smula jästen i en degbunke och lös upp den i en del av degvätskan. Rör ner salt, socker och sirap innan resten av degvätskan hälls i. Blanda i grahamsmjölet. Arbeta in vetemjölet och knåda degen smidig i 5-10 minuter. Låt degen jäsa under en bakduk eller i de plastlåda med lock i 1 timme.
Dela degen i 20 delar. Rulla bullar och låt dem jäsa 30 min på en plåt.
Pensla med ägg utrört i lite mjölk. Grädda i 225 grader, 10-12 minuter.
En liten accidento med bulldegen! Tänkte inte på att jag gjorde dubbel sats som behöver mer utrymme på sig att jäsa än vad assistentens bunke tillåter. ;-)
Penslade bullar på väg in i ugn och färdiggräddade bullar nyss uttagna ur ugn
Grahamsbullar
20 st
50 g jäst
75 g smör
5 dl mjölk
2 tsk salt
2 msk socker
1 dl sirap
5 dl (300 g) grahamsmjöl
10 dl (600 g) vetemjöl special
Smält smöret, häll i mjölken och värm till den är 37 grader. Smula jästen i en degbunke och lös upp den i en del av degvätskan. Rör ner salt, socker och sirap innan resten av degvätskan hälls i. Blanda i grahamsmjölet. Arbeta in vetemjölet och knåda degen smidig i 5-10 minuter. Låt degen jäsa under en bakduk eller i de plastlåda med lock i 1 timme.
Dela degen i 20 delar. Rulla bullar och låt dem jäsa 30 min på en plåt.
Pensla med ägg utrört i lite mjölk. Grädda i 225 grader, 10-12 minuter.
En liten accidento med bulldegen! Tänkte inte på att jag gjorde dubbel sats som behöver mer utrymme på sig att jäsa än vad assistentens bunke tillåter. ;-)
Penslade bullar på väg in i ugn och färdiggräddade bullar nyss uttagna ur ugn
Fantastiskt goda bullar!!! Dom kommer jag oxå att göra igen!! Tack för en bra blogg! Har testat en hel del av dina recept! Mvh Karolin
SvaraRadera