Ett recept från Mia Öhrns hemsida - nötkolarutor som består av en chokladbotten, ett tjockt lager kola med rostade hasselnötter i och ett tunt lager mörk choklad på toppen. Jag köpte ju hem några burkar kondenserad mjölk för ett tag sen och har letat efter nya roliga recept att provbaka. Det här är ett av dom jag hittade!
Nötkolarutor
20 st
Botten
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl (90 g) vetemjöl
4 msk kakao
1 krm salt
Kolafyllning
150 g (cirka 2,5 dl) hasselnötter
2 burkar (à 397 g) kondenserad mjölk
50 g smör
2 msk ljus sirap
Topping
200 g mörk choklad
Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa upp ägg och socker lätt och rör ner smöret. Blanda mjöl, kakao och salt och rör ner i äggsmeten. Klä en ugnsform, cirka 20×30 cm, med bakplåtspapper. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 8-10 minuter. Botten ska fortfarande vara lite kladdig. Låt svalna.
Sprid ut nötterna i en ugnsform och rosta dem i mitten av ugnen i 225 grader tills de blivit gyllenbruna. Det tar knappt 10 minuter. Låt svalna och gnugga bort skalen.
Mät upp kondenserad mjölk, smör och sirap till fyllningen i en vid, tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och puttra på ganska svag värme i drygt 20 minuter tills krämen börjar tjockna, bli gyllenbrun och släppa kastrullens botten. Rör hela tiden.
Blanda ner nötterna och bred ut fyllningen i formen i ett jämnt lager. Låt svalna.
Smält chokladen till toppingen, bred ut den över kolafyllningen i formen. Låt stelna i kylen.
Lossa kakan ur formen och skär den i rutor. Förvara i kylskåp.
Nötkolarutor
20 st
Botten
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl (90 g) vetemjöl
4 msk kakao
1 krm salt
Kolafyllning
150 g (cirka 2,5 dl) hasselnötter
2 burkar (à 397 g) kondenserad mjölk
50 g smör
2 msk ljus sirap
Topping
200 g mörk choklad
Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa upp ägg och socker lätt och rör ner smöret. Blanda mjöl, kakao och salt och rör ner i äggsmeten. Klä en ugnsform, cirka 20×30 cm, med bakplåtspapper. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 8-10 minuter. Botten ska fortfarande vara lite kladdig. Låt svalna.
Sprid ut nötterna i en ugnsform och rosta dem i mitten av ugnen i 225 grader tills de blivit gyllenbruna. Det tar knappt 10 minuter. Låt svalna och gnugga bort skalen.
Mät upp kondenserad mjölk, smör och sirap till fyllningen i en vid, tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och puttra på ganska svag värme i drygt 20 minuter tills krämen börjar tjockna, bli gyllenbrun och släppa kastrullens botten. Rör hela tiden.
Blanda ner nötterna och bred ut fyllningen i formen i ett jämnt lager. Låt svalna.
Smält chokladen till toppingen, bred ut den över kolafyllningen i formen. Låt stelna i kylen.
Lossa kakan ur formen och skär den i rutor. Förvara i kylskåp.
Jag som undrade varför du bara hade en massa recept som innehöll kondenserad mjölk haha! Vart hittar man det förresten?
SvaraRaderaDom ser otroligt goda ut. Har själv aldrig använt kondenserad mjölk...
SvaraRaderaJo.. det har blivit några recept med kondenserad mjölk på sista tiden =) Jag köper det på ICA eller Citygross, det brukar finnas i de flesta mataffärer. Finns vanligtvis bland baksakerna (där man hittar nutella, jordnötssmör, vaniljsocker mm).
SvaraRaderaMmm.. saker med kondenserad mjölk är gott! :)
SvaraRaderaSer riktigt smaskiga ut, måste visa gubben... han är tokig i sånt här.
SvaraRaderaDem har jag också gjort! Goda men rätt mäktiga om jag minns rätt!
SvaraRaderaJag har gjort dessa rutor en gång, de är förförsikt goda :-). Kanske som dessert?
SvaraRaderaDe kolarutorna ser riktigt goda ut. Ska absolut testas!
SvaraRaderaoooh yum yum!!
SvaraRaderaMåste köpa hem några burkar kondenserad mjölk så man får tummen loss att baka såna här yumsiheter! :P hihihi
Dom ser otrooligt goda ut! Måste testas, tack för receptet! :)
SvaraRaderavilken fin kaka! ser grymt god ut (allt som är kladdigt i mitten står högt på min lista :)
SvaraRaderacharlotta
Detta recept verkar vara rena himmelriket...bara måste hamna i min pärm "prova-på-pärm"....
SvaraRaderaOj oj OJ! Vad gott de ser ut! :)
SvaraRaderaHar precis bakat dessa kakor, står i kylen och ska stelna nu, hoppas på ett gott och fint resultat ! Undrar om "kolan" blir vit igen när den stelnat för just nu e den kola färgad!?
SvaraRaderaÅh de där är goda! Jag gjorde det där i en rund form och det blev vad vi kallar "två-veckors-kakan"!
SvaraRadera