Denna kola åt jag för första gången hos en klasskamrat på mellanstadiet. Jag tycker den är jättegod och ett absolut måste till julen! Den ättika man köper i affären är ofta ren ättika. För att få ättiksprit måste ättikan spädas med vatte - 1 tsk ättikssprit får man genom att ta 1/2 tsk ättika och 1/2 tsk vatten. Det går att göra kolan utan ättiksprit, men spriten minskar risken att kolan sockrar sig.
Chokladkola
50 st
3 dl vispgrädde
2,5 dl socker
1 dl ljus sirap
3 msk kakao
1 tsk ättiksprit
Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en tjockbottnad gryta. Koka upp under omrörning, häll i ättikspriten innan det kokar. Koka i ca 45 minuter, kolan är klar när det går att göra kulprovet.
Häll smeten i en smord form, ca 20x30 cm och låt den kallna i rumstemperatur.
Skär kolan i bitar och slå in i smörpapper
Chokladkola
50 st
3 dl vispgrädde
2,5 dl socker
1 dl ljus sirap
3 msk kakao
1 tsk ättiksprit
Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en tjockbottnad gryta. Koka upp under omrörning, häll i ättikspriten innan det kokar. Koka i ca 45 minuter, kolan är klar när det går att göra kulprovet.
Häll smeten i en smord form, ca 20x30 cm och låt den kallna i rumstemperatur.
Skär kolan i bitar och slå in i smörpapper
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar