En luftig kaka med saftig vaniljfyllning i mitten. Själva kakan påminner om en tårtbotten - det är inget smör och inget vaniljsocker i smeten. Den får bara vila en kort stund efter uttagning från ugnen innan delas den på mitten. På varje halva hälls en vaniljsmörfyllning, sedan läggs de ihop igen och fyllningen kommer gotta till sig ordentligt med den varma kakan. Denna kaka kallas för övrigt även för Sverigekaka och Pensionärskaka.
Vaniljkaka
3 ägg
3 dl strösocker
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning
125 g smör
1 dl mjölk
3 msk vaniljsocker
Vispa ägg och socker poröst. Rör ner kokande vatten, vetemjöl och bakpulver. Häll smeten i smord och bröad form (22 cm i diameter). Grädda i 175 grader, ca 45 minuter. Stickan ska vara torr.
Smält smöret till fyllningen. Tillsätt mjölken och koka i 2 minuter. Rör ner vaniljsockret efter att smöret fått svalna en liten stund.
Dela kakan direkt efter du tagit ut den ur ugnen. Skeda över vaniljsmöret på båda delarna och lägg sedan ihop dessa igen. Låt kallna.
Sikta ev. florsocker över kakan innan den serveras.
Vaniljkaka
3 ägg
3 dl strösocker
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning
125 g smör
1 dl mjölk
3 msk vaniljsocker
Vispa ägg och socker poröst. Rör ner kokande vatten, vetemjöl och bakpulver. Häll smeten i smord och bröad form (22 cm i diameter). Grädda i 175 grader, ca 45 minuter. Stickan ska vara torr.
Smält smöret till fyllningen. Tillsätt mjölken och koka i 2 minuter. Rör ner vaniljsockret efter att smöret fått svalna en liten stund.
Dela kakan direkt efter du tagit ut den ur ugnen. Skeda över vaniljsmöret på båda delarna och lägg sedan ihop dessa igen. Låt kallna.
Sikta ev. florsocker över kakan innan den serveras.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar