Makaronilåda. En av sambons favoriträtter sedan barndomen! Kokta makaroner som blandas med stekt bacon och lök, toppat med en äggstanning och riven ost. Han äter detta tillsammans med lingonsylt och rårivna morötter, själv föredrar jag att äta det utan tillbehör. :)
Makaronilåda
4 port
5 dl makaroner (gärna gammeldags)
2 pkt bacon
1 gul lök
2 ägg
4 dl mjölk
1/2 tsk salt
2 dl riven ost (prästost eller annan smakrik ost)
Koka makaronerna, häll dom i en ugnsform. Skär baconet i 1,5 cm breda bitar. Hacka löken. Stek hälften av baconet tills det börjar få lite färg, tillsätt hälften av löken och fortsätt steka tills löken mjuknar och baconet blir ganska välstekt utan att vara knaprigt. Blanda bacon och lök med makaronerna. Stek resten av baconet och löken på samma sätt och blanda sedan ner det i gratängformen.
Vispa ihop ägg, mjölk och salt och lite nymald svartpeppar. Häll äggblandningen över makaronerna. Strö riven ost över.
Gratinera i 225 grader i 35 minuter. Låt gärna gratängen svalna i rumstemperatur 10 minuter innan servering.
Blanda makroner, bacon och lök (ta gärna med stekflåttet för extra smak :) )Makaronilåda
4 port
5 dl makaroner (gärna gammeldags)
2 pkt bacon
1 gul lök
2 ägg
4 dl mjölk
1/2 tsk salt
2 dl riven ost (prästost eller annan smakrik ost)
Koka makaronerna, häll dom i en ugnsform. Skär baconet i 1,5 cm breda bitar. Hacka löken. Stek hälften av baconet tills det börjar få lite färg, tillsätt hälften av löken och fortsätt steka tills löken mjuknar och baconet blir ganska välstekt utan att vara knaprigt. Blanda bacon och lök med makaronerna. Stek resten av baconet och löken på samma sätt och blanda sedan ner det i gratängformen.
Vispa ihop ägg, mjölk och salt och lite nymald svartpeppar. Häll äggblandningen över makaronerna. Strö riven ost över.
Gratinera i 225 grader i 35 minuter. Låt gärna gratängen svalna i rumstemperatur 10 minuter innan servering.
Osttäcket är nästan det bästa med hela rätten! Det enda tillbehöret jag använder ibland är lite extra salt om det behövs. :)
Mums, denna låda förekommer ofta i vår familj, fast vi äter den med inlagda rödbetor såsom vi gjorde när jag var barn Hälsn Elisabeth
SvaraRaderaSmakade riktigt bra ! Barnen åt massor . Kommer defenitvt göras fler ggr. Tack // KroonLundin
SvaraRaderaVad kul att jag hittade hit,ska prova makaronilådan till familjen /tack
SvaraRaderaLagade detta till middag idag! Mums! Gillar dina sida supermycket! =)
SvaraRaderaHåller just på att testa göra makaronilådan men jag använder korv i stället och lite lök.
SvaraRaderaTack
En klassiker som måste räddas till de yngre! Lagar just nu en makaronilåda till familjen. Som jag minns det, avnjuts den med lingon och görna med rökt skinka istälet för bacon. Så festade jag på denna rätt hos mormor på 70-talet. Nu återstår bara att se vad juryn säger när de kommer hem/Farbror Göte
SvaraRadera...medan puddingen gräddas slår det mig att rätten i skolbespisningen under samma era serverades med ketchup! därför ställer jag nu fram både lingon och ketchup./Farbror Göte
SvaraRaderaGott som attans :D:D
SvaraRadera