Ett smakrikt och mjukt bröd där degvätskan utgörs av en flaska porteröl. Gott att äta till en mustig gryta eller soppa!
Ölbröd
50 g jäst
1 flaska porteröl (33 cl)
2 msk sirap
2 msk olja
1,5 tsk salt
2 dl ljus rågmjöl
7-8 dl vetemjöl special
Smula ner jästen i en degbunke. Värm ölen till 37 grader och häll den sedan över jästen, rör runt tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, olja och salt. Rör ner rågmjölet och tillsätt sedan vetemjölet. Arbeta degen tills den blir smidig och släpper från degbunkens kanter. Låt jäsa i 60 minuter.
Arbeta ihop degen och forma ett runt bröd. Låt jäsa under bakduk i 25 minuter.
Skåra brödet, pensla det med ägg och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 30 minuter.
Skåra brödet efter jäsning och pensla med ägg
Ölbröd
50 g jäst
1 flaska porteröl (33 cl)
2 msk sirap
2 msk olja
1,5 tsk salt
2 dl ljus rågmjöl
7-8 dl vetemjöl special
Smula ner jästen i en degbunke. Värm ölen till 37 grader och häll den sedan över jästen, rör runt tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, olja och salt. Rör ner rågmjölet och tillsätt sedan vetemjölet. Arbeta degen tills den blir smidig och släpper från degbunkens kanter. Låt jäsa i 60 minuter.
Arbeta ihop degen och forma ett runt bröd. Låt jäsa under bakduk i 25 minuter.
Skåra brödet, pensla det med ägg och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 30 minuter.
Skåra brödet efter jäsning och pensla med ägg
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar