fredag 14 augusti 2009

Mandel- och chokladrulltårta

Detta är nog min favorit bland rulltårtor! En ljus rulltårta fylld med chokladsmörkräm blandad med hackad mandel och mörk choklad för att få lite tuggmotstånd. När man ska använda en fyllning som baseras på smör i en rulltårta är det viktigt att botten är helt kall innan fyllningen breds på för att undvika att rulltårtan spricker. Tvärtom gäller när man har sylt som fyllning - då ska man rulla ihop tårtan medans botten är varm för att undvika att den spricker.


Mandel- och chokladrulltårta
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk

Fyllning
125 g smör, rumsvarmt
1,5 dl florsocker
1,5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 msk mandel
40 g mörk choklad

Vispa ägg och socker. Sikta ner mjöl och bakpulver, varvat med mjölken, och rör smeten slät. Bred ut i bakpappersklädd långpanna och grädda i 250 grader i ca 5 minuter. Sockra lätt, vänd sedan kakan upp och ner på smörpapper. Låt kallna.

Rör smör och florsocker poröst. Blanda ner kakao och vaniljsocker. Rör ner äggulan. Skålla, skala och hacka mandeln. Vänd sedan ner den tillsammans med den hackade chokladen.

Bred fyllningen på sockerkakan. Rulla ihop från långsidan. Låt ligga i smörpapper, vilande på skarven.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar