Tripple chocolate chip cookies
15 st
70 g rumsvarmt smör
100 g farinsocker (1 3/4 dl)
45 g strösocker (1/2 dl)
120 g vetemjöl (2 dl)
40 g kakao (1 dl)
5 g bikarbonat (1 tsk)
2 g salt (1 krm)
55 g ägg (1 st)
100 g mörk choklad, 55%
50 g mjölkchoklad
50 g vit choklad
Garnering
100 g mörk choklad, 55%
Sätt ugnen på 175 grader (varmluftsfunktion)
Vispa smör, farinsocker och strösocker fluffigt i en bunke. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. Rör ner ägget i smörblandningen. Tillsätt de torra ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Grovhacka all choklad och arbeta in den i degen. Om degen känns kladdig: plasta in den och låt den ligga i kylen i cirka 20 minuter.
Dela degen i 15 bitar (jag gjorde en rulle och skar den i 15 bitar), rulla bitarna till kulor och lägg dom glest på plåt med bakplåtspapper. Platta till kulorna lite och grädda dom mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt kakorna svalna en aning och flytta därefter över dom till ett galler för att svalna helt.
Hacka chokladen till garneringen. Smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikro. Ringla choklad på varje kaka och låt stelna. Förvaras torrt.
Före gräddning. Dela degen i 15 bitar, rulla till bollar och platta till dom något. |
Tada! Perfekt storlek, har flutit ut lagom mycket och har fin form. När de svalnat är de härliga sega med mycket chokladsmak. |
Åh, herregud, säger jag bara. Jag som älskar choklad (inte vit dock, men det funkar nog i dessa kakor). Dessa måste jag prova. Kalaset på lördag blev just utökat med en sats av dessa tror jag. :)
SvaraRadera