Citronmoussetårta
Chokladbotten
110 g smör
2,25 dl socker
1 msk sirap
2 st ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
Citronmousse
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
2 dl florsocker
3 äggulor
1 citron, finrivet skal och saft (4 msk)
2 dl yoghurt, naturell (10 %)
Citrongelé
2 gelatinblad
1 dl strösocker
1 dl vatten
1 citron, finrivet skal och saft (1 tsk)
Chokladbotten
Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen ett i sänder. Blanda mjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Tillsätt mjölblandningen i smeten. Bred ut i en smörad, bröad springform, 26 cm i diameter. Grädda i 175 grader, 20 min. Låt svalna.
Citronmousse
Lägg gelatinet till citronmoussen i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Vispa grädden halvfast. Vispa florsocker och äggulor till ett fluffigt skum. Rör ner citronskal och yoghurt i smeten. Lyft upp gelatinet till moussen ur vattnet och smält det i en kastrull eller i micron tillsammans med citronsaften, rör sedan ner det i moussen. Vänd till sist ner grädden. Häll moussen på den kalla tårtbottnen, skaka formen lätt för att moussen ska få en jämn yta. Ställ in tårtan i kylen.
Citrongéle
Lägg gelatinet till citrongeléet i en skål med kallt vatten i cirka 5 minuter. Koka ihop socker och vatten i en kastrull i ett par minuter. Ta av kastrullen från värmen. Lyft upp gelatinbladen ur vattnet, lägg ner dem i den varma sockerlagen och rör om. Låt lagen svalna i rumstemperatur och tillsätt rivet citronskal och citronsaft. Skeda gelén över tårtan när den är lite tunnare än äggvita i konsistensen. Låt tårtan stå i kylen i minst 3 timmar före servering.
Kakbuffé med blåbärsmuffins, kardemummamuffins, havrecookies med mörk choklad, oreo pops, kaloribomber och gaffelkakor |
Theodor sov sig igenom större delen av dopet! |
Så vacker tårta och en härlig dignande buffé med bakat!
SvaraRaderaTheodor - vad söt han är!