Lite lördagsgott till filmkvällen igår i form av chokladmousse med mintsmak. Receptet är gjort för vanlig mörk 70%-ig choklad, men eftersom jag hade två sådana chokladkakor med mintsmak hemma använde jag dom istället. Funkar säkert jättebra med apelsinchoklad eller annan smaksatt choklad också. Själva moussen blev god men tyvärr något för hård tyckte jag. Nästa gång ska jag testa att ta dubbelt så mycket grädde (alt. hälften så mycket choklad) för att få en luftigare, mjukare konsistens.
Chokladmousse
4-6 port
200 g mörk choklad, 70%
2 äggulor
2 msk socker
3 dl grädde
Smält chokladen. Vispa äggulor och socker krämigt. Vispa grädden lätt. Blanda ner den smälta chokladen i äggsmeten. Vänd sedan ner grädden (börja först med en mindre del och rör om ordenligt, vänd sedan ner resten av grädden med luftigare tag).
Fyll moussen i portionsglas och ställ i kylskåp någon timme.
söndag 29 april 2012
Havrerutor med rågsikt
Det andra brödet jag bakade i morse (eller snarare förmiddags) blev saftiga Havrerutor från Allt om mat. Även här har jag gjort det lätt för mig och kopierat receptet från deras hemsida. :-) Det är rysligt smidigt med långpannebröd då själva utbakningen kräver en minimal arbetsinsats. Brödet delade jag i de 18 förskårade rutorna och frös sedan in allt i tre stycken fryspåsar. Det här är ett enkelt sätt att få "färskt" bröd till frukost hela veckan - bara ta fram och tina så mycket bröd som går åt varje morgon.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig. Tryck ut degen i en bakpappersklädd långpanna, ca 30x40 cm. Skåra degen i 18 rutor med en degskrapa och nagga den med en gaffel. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
Pensla degen med vatten och strö över havregryn. Grädda brödet mitt i ugnen i 225 grader, ca 18 min. Låt brödet svalna på galler innan det bryts i bitar.
Havrerutor med rågsikt
18 st
50 g jäst
6 dl mjölk
2 msk rapsolja
2 msk brunt farinsocker
1 msk salt
2 dl havregryn
1 liter rågsikt
3 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm, 37°. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, olja, farinsockrt, salt, havregryn, rågsikt och vetemjölet. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig. Tryck ut degen i en bakpappersklädd långpanna, ca 30x40 cm. Skåra degen i 18 rutor med en degskrapa och nagga den med en gaffel. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
Pensla degen med vatten och strö över havregryn. Grädda brödet mitt i ugnen i 225 grader, ca 18 min. Låt brödet svalna på galler innan det bryts i bitar.
Tunnbröd
För tredje helgen i rad ställde jag mig i köket på morgonkvisten för att baka lite bröd. Idag blev det bl.a tunnbröd tillagade i en torr stekpanna på spisen. Det är lite pyssel att få in flytet och synka att när ett tunnbröd gräddas ska nästa kavlas ut och krusas. Men håller man bara tungan i rätt mun brukar det lösa sig ;-) Receptet har jag kopierat från ICA (jag la dock till kummin som smaksättare, det går att utesluta eller t.o.m ta ännu mer av för att få en tydligare smak)
Tunnbröd
15 st
50 g smör
5 dl mjölk
15 g jäst (1/3 paket)
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
2 msk ljus sirap
1/2 msk kummin
1/2 tsk hjorthornssalt
1 dl grahamsmjöl
1,5 dl rågsikt
ca 10 dl vetemjöl
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37°C. Smula jästen i en degbunke och rör ut den med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker och sirap. Blanda hjorthornssalt med grahamsmjölet, rör ner det och rågsikten.
Arbeta in nästan allt vetemjöl, degen ska vara lös (arbeta gärna degen för hand och inte för länge så att den blir seg). Strö över lite vetemjöl, täck med bakduk och jäs ca 45 minuter.
Ta upp degen på väl mjölad arbetsbänk. Arbeta ihop den och dela i 15 bitar. Forma degen till runda bullar. Kavla ut till runda kakor 20-25 cm i diameter. Vrid kakan några gånger under kavlingen så att den inte fastnar. Borsta bort överflödigt mjöl och kavla över med kruskavel eller nagga kakorna.
Grädda dem i en het torr stekpanna på spisen knappt 1 minut på varje sida. Borsta bort ev. mjöl från brödet och från stekpannan efter gräddningen. Låt brödet svalna övertäckt med bakduk på galler.
Tunnbröd
15 st
50 g smör
5 dl mjölk
15 g jäst (1/3 paket)
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
2 msk ljus sirap
1/2 msk kummin
1/2 tsk hjorthornssalt
1 dl grahamsmjöl
1,5 dl rågsikt
ca 10 dl vetemjöl
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37°C. Smula jästen i en degbunke och rör ut den med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker och sirap. Blanda hjorthornssalt med grahamsmjölet, rör ner det och rågsikten.
Arbeta in nästan allt vetemjöl, degen ska vara lös (arbeta gärna degen för hand och inte för länge så att den blir seg). Strö över lite vetemjöl, täck med bakduk och jäs ca 45 minuter.
Ta upp degen på väl mjölad arbetsbänk. Arbeta ihop den och dela i 15 bitar. Forma degen till runda bullar. Kavla ut till runda kakor 20-25 cm i diameter. Vrid kakan några gånger under kavlingen så att den inte fastnar. Borsta bort överflödigt mjöl och kavla över med kruskavel eller nagga kakorna.
Grädda dem i en het torr stekpanna på spisen knappt 1 minut på varje sida. Borsta bort ev. mjöl från brödet och från stekpannan efter gräddningen. Låt brödet svalna övertäckt med bakduk på galler.
Kavla ut degen till en någorlunda ;-) rund platta som är 20-25 cm i diameter |
Kavla över degen med en kruskavel eller nagga den med en gaffel |
Stek i en torr varm stekpanna ca 1 minut på varje sida |
Låt svalna under en bakduk för att de ska hålla sig mjuka. Frys in de som blir över efter att de har kallnat |
lördag 28 april 2012
JuliSkum
Jag tyckte det här var en rätt rolig kampanj med juliskum som Cloetta kör under sommaren 2012 då "Tomten har åkt på semester". :-) I julas hade de en säsongsmak av polka på tomtarna, i sommar är det päronglass och cola (som i coca cola) som sätter smak på skummisarna.
Colatomtarna var otippat goda, päron är annars en favorit här. Tyvärr smakade dom inte speciellt mycket päron så i den här påsen vinner faktiskt colan...
måndag 23 april 2012
Grötbullar
Jag vet hur uppskattat det är med nybakade frallor till frukost och tycker själv att det är extra roligt att bjuda på det när vi har haft övernattningsgäster. Men. Det får inte ta alltför lång tid där på morgonkvisten. ;-) Jag använder mig gärna av recept som har kort jästid. De här frallorna ska t.ex. bara jäsa 30 minuter totalt, det är lagom. Fast det viktigaste är ändå att frallorna är mjuka, saftiga och goda!
Grötbullar
16 st
1,5 dl havregryn
2,5 dl mjölk
0,5 tsk salt
50 gr smör
1 pkt jäst
2,5 dl vatten
0,5 dl sirap
ca 10-12 dl vetemjöl
Koka ihop havregryn, mjölk och salt till en gröt. Smält ner smöret i gröten. Häll gröten i en assistent (eller stor bunke) och tillsätt vatten. Rör om tills grötblandningen är ljummen (ca 37 grader). Smula ner jästen och rör om tills den har löst sig. Häll i sirapen i smeten och därefter mjölet, knåda till en deg.
Dela degen i 16 delar, baka ut till bullar direkt och lägg dom på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Grädda i 200 grader i 10-12 minuter mitt i ugnen.
Grötbullar
16 st
1,5 dl havregryn
2,5 dl mjölk
0,5 tsk salt
50 gr smör
1 pkt jäst
2,5 dl vatten
0,5 dl sirap
ca 10-12 dl vetemjöl
Koka ihop havregryn, mjölk och salt till en gröt. Smält ner smöret i gröten. Häll gröten i en assistent (eller stor bunke) och tillsätt vatten. Rör om tills grötblandningen är ljummen (ca 37 grader). Smula ner jästen och rör om tills den har löst sig. Häll i sirapen i smeten och därefter mjölet, knåda till en deg.
Dela degen i 16 delar, baka ut till bullar direkt och lägg dom på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Grädda i 200 grader i 10-12 minuter mitt i ugnen.
söndag 22 april 2012
Grilltallrik med fläskfilé och BBQ-potatis
På tal om grillat... förra helgen hade vi grillpremiär då min pappa var på besök. Det blev gamla bekantingar på grillen, förmodligen välbekanta för de flesta av er också men kanske kan det ge tips till någon?
Grilltallrik med fläskfilé och BBQ-potatis
Fläskfilé
Grillspett med champinjoner + röd paprika
BBQ-potatis (finns i frysdisken)
Sweetchilisås + crème fraiche
Bearnaisesås
Sallad (ruccola, spenat, mangold, gurka, tomat, majs, rödlök, fetaost med olja)
Krydda fläskfilén och grilla den tills innertemperaturen är 68 grader. Trä champinjoner och paprika på grillspett, pensla med lite olja och krydda med salt och svartpeppar.
Stek BBQ-potatisen i ugn ca 10 minuter längre tid än vad som står på förpackningen för att få de extra krispiga.
Rör ihop crème fraiche och sweetchilisås.
Låt fläskfilén vila 5-10 minuter efter att den tagits av från grillen. Skiva den och servera med potatis, grillade grönsaker, såser och sallad.
Grilltallrik med fläskfilé och BBQ-potatis
Fläskfilé
Grillspett med champinjoner + röd paprika
BBQ-potatis (finns i frysdisken)
Sweetchilisås + crème fraiche
Bearnaisesås
Sallad (ruccola, spenat, mangold, gurka, tomat, majs, rödlök, fetaost med olja)
Krydda fläskfilén och grilla den tills innertemperaturen är 68 grader. Trä champinjoner och paprika på grillspett, pensla med lite olja och krydda med salt och svartpeppar.
Stek BBQ-potatisen i ugn ca 10 minuter längre tid än vad som står på förpackningen för att få de extra krispiga.
Rör ihop crème fraiche och sweetchilisås.
Låt fläskfilén vila 5-10 minuter efter att den tagits av från grillen. Skiva den och servera med potatis, grillade grönsaker, såser och sallad.
Vitlöksbiffar med vitlökssås
I lördags var vi ute hela dagen och jobbade i trädgården, en häck planterades och trädgårdslandet skulle stajlas om. Till vår hjälp hade vi svärmor och min bror. Efter flera timmars slit var man lagom mör i kroppen så det fick det bli något lättlagat till middag. Grillat går alltid hem, vitlök likaså (nästan alltid iaf..) och kombinationen med ugnsstekt delikatesspotatis gör det här till en enkel och god maträtt. :-)
Vitlöksbiffar med vitlökssås
4 pers
Vitlöksbiffar
800 g blandfärs
3 tsk vitlökspeppar
1,5 tsk salt
Grillolja med vitlökssmak
Ugnsstekt potatis
900 g Rattepotatis (eller annan "Deliktesspotatis" t.ex. Sparrispotatis)
1,5 dl matolja
2 msk flingsalt
Vitlökssås
2 dl lätt crème fraiche
2 msk majonnäs
1-2 vitlöksklyftor
1/2 kruka gräslök
Salt, svartpeppar
Blanda färsen med vitlökspeppar och salt. Forma 8 tunna biffar, pensla med vitlöksgrillolja på båda sidor.
Dela potatisen, blanda med mycket matolja och flingsalt. Lägg potatisen i en långpanna med skalytan uppåt. Stek i 225 grader, 25 minuter. (vänd inte under tiden)
Rör ihop crème fraiche och majonnäs, pressa i vitlök, smaka av med salt och svartpeppar. Klipp ev. ner gräslök eller persilja i såsen (såsen är god även utan det kryddgröna).
Grilla biffarna några minuter på var sida, servera med ugnsstekt potatis, vitlöksås, feferoni och en god sallad!
Vitlöksbiffar med vitlökssås
4 pers
Vitlöksbiffar
800 g blandfärs
3 tsk vitlökspeppar
1,5 tsk salt
Grillolja med vitlökssmak
Ugnsstekt potatis
900 g Rattepotatis (eller annan "Deliktesspotatis" t.ex. Sparrispotatis)
1,5 dl matolja
2 msk flingsalt
Vitlökssås
2 dl lätt crème fraiche
2 msk majonnäs
1-2 vitlöksklyftor
1/2 kruka gräslök
Salt, svartpeppar
Blanda färsen med vitlökspeppar och salt. Forma 8 tunna biffar, pensla med vitlöksgrillolja på båda sidor.
Dela potatisen, blanda med mycket matolja och flingsalt. Lägg potatisen i en långpanna med skalytan uppåt. Stek i 225 grader, 25 minuter. (vänd inte under tiden)
Rör ihop crème fraiche och majonnäs, pressa i vitlök, smaka av med salt och svartpeppar. Klipp ev. ner gräslök eller persilja i såsen (såsen är god även utan det kryddgröna).
Grilla biffarna några minuter på var sida, servera med ugnsstekt potatis, vitlöksås, feferoni och en god sallad!
tisdag 17 april 2012
Mörrumsgryta
En riktigt god laxsås som jag snubblade över på Matklubben! Har ändrat lite småsaker efter min smak men på det stora hela är det samma recept.
Vinäger är något jag sällan använder i matlagning, men det gör verkligen mycket för smaken i den här såsen så hoppa inte över den!
Mörrumsgryta
4 port
300-400 g lax (jag hade 300 g blandade lax- och torsktärningar)
1/2 gul lök
1 stor morot
1 citron
2 dl vatten
3 dl matlagningsgrädde
2 msk skaldjurfond (eller fiskfond)
1,5 msk vitvinsvinäger
2 msk vetemjöl (utspätt i lite vatten)
2 msk fryst dill (eller 1 knippa färsk)
2 msk smör
Salt
Peppar
Hacka löken fint och riv moroten grovt. Fräs lök, morot och finrivet skal av en citron i 2 msk smör i ca 5 minuter (tills löken mjuknar men inte får färg). Häll i vatten, grädde och skaldjurfond och grädde. Häll i vinäger och låt såsen koka i någon minut. Red såsen med vetemjöl utrört i lite vatten (maizena fungerar såklart också jättebra men jag hade inte det hemma idag), koka ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Häll i en påse med blandade lax- och torsktärningar (dela bitarna en gång till på mitten) alt. tärna lax i cm-små bitar och vänd ner i den varma såsen tillsammans med dillen. Låt laxen dra i såsen tills den är färdig, ca 5 minuter.
Servera med potatis, ris eller pasta.
Vinäger är något jag sällan använder i matlagning, men det gör verkligen mycket för smaken i den här såsen så hoppa inte över den!
Mörrumsgryta
4 port
300-400 g lax (jag hade 300 g blandade lax- och torsktärningar)
1/2 gul lök
1 stor morot
1 citron
2 dl vatten
3 dl matlagningsgrädde
2 msk skaldjurfond (eller fiskfond)
1,5 msk vitvinsvinäger
2 msk vetemjöl (utspätt i lite vatten)
2 msk fryst dill (eller 1 knippa färsk)
2 msk smör
Salt
Peppar
Hacka löken fint och riv moroten grovt. Fräs lök, morot och finrivet skal av en citron i 2 msk smör i ca 5 minuter (tills löken mjuknar men inte får färg). Häll i vatten, grädde och skaldjurfond och grädde. Häll i vinäger och låt såsen koka i någon minut. Red såsen med vetemjöl utrört i lite vatten (maizena fungerar såklart också jättebra men jag hade inte det hemma idag), koka ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Häll i en påse med blandade lax- och torsktärningar (dela bitarna en gång till på mitten) alt. tärna lax i cm-små bitar och vänd ner i den varma såsen tillsammans med dillen. Låt laxen dra i såsen tills den är färdig, ca 5 minuter.
Servera med potatis, ris eller pasta.
måndag 9 april 2012
Bruschetta
Bruschetta, en klassisk förrätt som består av en tomat- och basilikablandning som läggs på en olivoljerostad brödskiva. Här har jag "fuskat" och använt mig av en färdig kryddmix för Bruschetta. Mixen består av torkade tomatflingor, vitlök, salt, paprika, oregano, basilika, lök och sojaolja. Mixen blandas med vatten och olivolja och får då en tomatpuréliknande konsistens. Jag tycker att den funkar riktigt bra, mixen kommer från gourmetgruppen - själv köpte jag den på ICA Maxi. Nu räcker det givetvis inte med den här mixen, den breds bara ut i ett tunt lager på brödet. Ovanpå detta finns färska, hackade tomater som blandats med basilika, salt och peppar. Ringla några droppar god olivolja över och du har gjort en riktigt fin bruschetta!
Bruschetta
2 port
2 msk Bruchettakryddmix (Gourmetgruppen)
2 msk vatten
2 msk olivolja
2-3 kvisttomater
1 msk färsk, hackad basilika
Salt, svartpeppar
2 skivor italienskt lantbröd
Olivolja att steka i
Rör ut kryddmixen i vatten, låt det svälla några minuter. Rör ner en god olivolja.
Hacka tomaterna och basilikan, krydda med salt och svartpeppar (behövs bara lite eftersom kryddmixen är väldigt smakrik). Ringla ner lite olivolja, rör om.
Stek brödskivorna i olivolja, vänd när de har fått fin färg. Lägg ett skriva bröd på ett fat, bred på kryddmixen, toppa med tomater och garnera med några blad färsk basilika.
(Hittar du inte eller vill inte använda dig av kryddmixen behöver du även ha lite vitlök på brödet samt krydda tomatblandning med mer basilika, salt och peppar.)
Bruschetta
2 port
2 msk Bruchettakryddmix (Gourmetgruppen)
2 msk vatten
2 msk olivolja
2-3 kvisttomater
1 msk färsk, hackad basilika
Salt, svartpeppar
2 skivor italienskt lantbröd
Olivolja att steka i
Rör ut kryddmixen i vatten, låt det svälla några minuter. Rör ner en god olivolja.
Hacka tomaterna och basilikan, krydda med salt och svartpeppar (behövs bara lite eftersom kryddmixen är väldigt smakrik). Ringla ner lite olivolja, rör om.
Stek brödskivorna i olivolja, vänd när de har fått fin färg. Lägg ett skriva bröd på ett fat, bred på kryddmixen, toppa med tomater och garnera med några blad färsk basilika.
(Hittar du inte eller vill inte använda dig av kryddmixen behöver du även ha lite vitlök på brödet samt krydda tomatblandning med mer basilika, salt och peppar.)
Banan- och nutellaglass
Sisisådär! Efter en massa bilder på hus och kök kommer här ett enkelt glassrecept. Inget som ska kokas och sjudas på spisen utan det är bara att mixa ihop ingredienserna, hälla smeten i en glassmaskin och sedan låta den do the magic. Banan och nutella funkar alltid ihop, citronen måste vara där för att inte bananen ska missfärgas - men jag tycker ändå att det blev aningens för mycket citronsmak. Jag vet inte om man måste ha en halv citron eller inte men nästa gång ska jag testa att ta lite mindre. Eller ha i en banan till :-)
Banan- och nutellaglass
1/2 citron
3 små väl mogna bananer (eller 2 normalstora)
1,5 dl socker
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
10 tsk Nutella
Pressa saften från en halv citron i en mixer. Dela bananerna i mindre bitar och lägg ner i mixern. Mixa tills det blir en slät puré. Tillsätt socker och mixa lite till. Häll i grädde och mjölk, mixa tills allt är blandat.
Häll smeten i en glassmaskin. Efter 5-10 minuter när glassen börjar tjocka, klicka i några teskedar Nutella. Fortsätt köra smeten i glassmaskinen tills den är tjock (tar ca 20 minuter totalt)
Häll glassen i en burk med tätslutande lock och ställ in i frysen tills servering.
(Har du ingen glassmaskin häller du smeten i en burk på en gång men tar ut den då och då för att röra om tills glassen har stelnat)
Banan- och nutellaglass
1/2 citron
3 små väl mogna bananer (eller 2 normalstora)
1,5 dl socker
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
10 tsk Nutella
Pressa saften från en halv citron i en mixer. Dela bananerna i mindre bitar och lägg ner i mixern. Mixa tills det blir en slät puré. Tillsätt socker och mixa lite till. Häll i grädde och mjölk, mixa tills allt är blandat.
Häll smeten i en glassmaskin. Efter 5-10 minuter när glassen börjar tjocka, klicka i några teskedar Nutella. Fortsätt köra smeten i glassmaskinen tills den är tjock (tar ca 20 minuter totalt)
Häll glassen i en burk med tätslutande lock och ställ in i frysen tills servering.
(Har du ingen glassmaskin häller du smeten i en burk på en gång men tar ut den då och då för att röra om tills glassen har stelnat)
Mixa banan och citronsaft till det blir en slät puré. Tillsätt sedan resten av ingredienserna |
Häll smeten i en glassmaskin. Klicka i små teskedar av Nutella efter 5-10 minuter (när glassen börjar tjockna) |
När glassen tjocknat i maskinen, häll över den i en burk med tätslutande lock och låt den stelna helt i frysen |
Köksö
Köksön, denna viktiga centrala pjäs i köket, tillägnas ett eget inlägg. Tanken på att bygga en köksö väcktes för några månader sedan. Dels pga att vi hade dåligt med bänkyta i köket, dels för att vi kände att vi inte nyttjade huset på bästa sätt. Ovanvåningen som vi byggt användes knappt men genom att bygga en köksö, flytta in matbordet i vardagsrummet och bära upp TVn på övre plan blev huset genast bättre anpassat för våra behov.
Stommarna till köksön kommer från IKEA medan bänkskivan är måttbeställd från Beijer eftersom vi ville ha likadan bänkskiva som finns i resten av köket (Myresjökök).
I förrgår fick vi de sista bitarna på plats och jag kunde äntligen börja inreda och organisera om i lådor och skåp! Köksön är huvudsakligen tänkt att vara en bakyta så allt som hör bakning till (förutom bakformarna som inte fick plats) finns nu i köksön. När det inte bakas kommer vi äta frukost vid bardisken eller nyttja ytan till att duka upp en buffé vid större middagsbjudningar.
Och nu ni! Nu ska ni få följa med in i hjärtat av huset och t.o.m tjuvkika i mina lådor! ;-) Här kommer ett helt lass med bilder på köksön - utifrån och in. Håll till godo! :-)
Stommarna till köksön kommer från IKEA medan bänkskivan är måttbeställd från Beijer eftersom vi ville ha likadan bänkskiva som finns i resten av köket (Myresjökök).
I förrgår fick vi de sista bitarna på plats och jag kunde äntligen börja inreda och organisera om i lådor och skåp! Köksön är huvudsakligen tänkt att vara en bakyta så allt som hör bakning till (förutom bakformarna som inte fick plats) finns nu i köksön. När det inte bakas kommer vi äta frukost vid bardisken eller nyttja ytan till att duka upp en buffé vid större middagsbjudningar.
Och nu ni! Nu ska ni få följa med in i hjärtat av huset och t.o.m tjuvkika i mina lådor! ;-) Här kommer ett helt lass med bilder på köksön - utifrån och in. Håll till godo! :-)
Köksön mäter 160 x 130 cm, är gjord i rostfri stål med en svart laminatbänkskiva. |
Ett överskjut på 30 cm gör köksön även till en bardisk/frukostställe/åskarplats |
Tre barstolar, köpta på Cervera |
Vinställ (ska nog byta ut hyllorna till något annat sen) och en handdukshängare |
Infällt eluttag, används både till köksmaskiner och den bärbara datorn |
Den lilla gavelhyllan rymmer fler kokböcker |
Lite pynt måste man ju också ha ;-) |
Infrån börjar vi väl pedagogiskt i lådan längst upp till vänster. Här finns underlägg av olika slag samt bakhandukar. |
Nederst finns elvisp, stavmixer med tillbehör, digitalvåg, bakbunkar, gasolbrännare och kaksprits |
Överst av mittlådorna. Här finns slickepottar, slevar, ballongvisp, cestjärn, tesil (för att pudra florsocker över bakverk) mm |
Mandelkvarn, visparna till elvispen, termometer, provsticka, doppverktyg för praliner, degskrapa, dl-mått, penslar, kavel mm |
Utstickare och smoother till sugarpaste, klubbpinnar, kruskavel mm |
Bakplåtspapper, spritspåsar och tyllar av olika slag |
Massa olika silikonformar till praliner, gelégodis och muffins |
I översta lådan till höger finns choklad, choklad och choklad. :-) Mörk (marabou, block- samt 70%-ig), mjölkchoklad och vit choklad. Nougat, mandelmassa och lite cupcakesdekorationer |
Längst ner finns assistenten och Tassimomaskinen. Perfekt att slippa ha dessa trängades på den redan lilla bänkytan som finns (fanns) i köket! |
söndag 8 april 2012
Vårnytt i hemmet
En av anledningarna till att det har varit så tyst på bloggen den sista tiden är vi kom in i en byggperiod. De senaste två månaderna har vi bl.a målat furutrappan vit, byggt en köksö, flyttat matbordet från köket till vardagsrummet och flyttat upp TVn och inrett delar av ovanvåningen till ett stort allrum. Jag ska visa ett gäng bilder så ni får se hur det har blivit!
Matbordet har flyttat in i det f.d vardagsrummet på nedanvåningen. |
Tidigare hade vi soffryggen mot braskaminen, nu ser vi elden från matbordet. |
Bild från "vardagsrummet" mot köket. När den här bilden togs var köksön under uppbyggnad (det saknas bänkskiva, sockel, täckskiva på baksidan mm) |
Soffa i vardagsrummet nära braskaminen (soffbordet som vi tidigare hade här nere är nu för stort och ska säljas och bytas ut till något mindre bord) |
Ovanvåningen som vid inflyttningen bestod av reglar, isolering och spånskivegolv är numera inrett till ett allrum |
Inte helt klart dock, någon form av gardiner ska upp så småningom... och om sambon får bestämma även en större TV ;-) |
För att slippa dra kablar över golvet la vi rör i väggar och tak (innan gips/takskivor sattes dit) som vi sedan har dragit högtalarkablarna genom. Smidigt! |
Vi valde att göra en fondvägg på en del av en den långa väggen för att bryta av mot allt det vita. Tapeten är samma sort som vi har i vardagsrummet på nedanvåningen |
Bakom skynket ska det snart byggas ett badrum. Dörröppningen till höger leder till ett kontor/gästrum. Till vänster om badrumsingången finns ett litet förråd. |
Upplagt för en filmkväll! :-) |
I halva taket samt trappuppgången har vi satt spotlights. Ovanvåningen är gjord för att man på ett enkelt sätt i framtiden ska kunna bygga till två sovrum om det behövs. |
Närbild på en av de 25 spotlightsen |
Trappan som tidigare var helt i furu har nu fått vita sidor och vit panel. Trappräcke saknas men ska sättas upp efter att vi är klara med badrummet uppe. |
Sett från trappuppgången |
There's no place like home!! :-) |
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)