Tunnbröd
15 st
50 g smör
5 dl mjölk
15 g jäst (1/3 paket)
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
2 msk ljus sirap
1/2 msk kummin
1/2 tsk hjorthornssalt
1 dl grahamsmjöl
1,5 dl rågsikt
ca 10 dl vetemjöl
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37°C. Smula jästen i en degbunke och rör ut den med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker och sirap. Blanda hjorthornssalt med grahamsmjölet, rör ner det och rågsikten.
Arbeta in nästan allt vetemjöl, degen ska vara lös (arbeta gärna degen för hand och inte för länge så att den blir seg). Strö över lite vetemjöl, täck med bakduk och jäs ca 45 minuter.
Ta upp degen på väl mjölad arbetsbänk. Arbeta ihop den och dela i 15 bitar. Forma degen till runda bullar. Kavla ut till runda kakor 20-25 cm i diameter. Vrid kakan några gånger under kavlingen så att den inte fastnar. Borsta bort överflödigt mjöl och kavla över med kruskavel eller nagga kakorna.
Grädda dem i en het torr stekpanna på spisen knappt 1 minut på varje sida. Borsta bort ev. mjöl från brödet och från stekpannan efter gräddningen. Låt brödet svalna övertäckt med bakduk på galler.
Kavla ut degen till en någorlunda ;-) rund platta som är 20-25 cm i diameter |
Kavla över degen med en kruskavel eller nagga den med en gaffel |
Stek i en torr varm stekpanna ca 1 minut på varje sida |
Låt svalna under en bakduk för att de ska hålla sig mjuka. Frys in de som blir över efter att de har kallnat |
Det var smaskens! Vad blir det för något gott nybakat nästa helg?
SvaraRadera