Har äntligen hittat ett recept på köttbullar som smakar precis som "mammas" eller "mormors" köttbullar. Det är egentligen inget jättemärkvärdigt utan tricket är att köttbullarna enbart görs på fläskfärs och att löken steks innan den blandas i smeten. Salt och vitpepppar är enda smaksättningen, sedan är det viktigt att steka köttbullarna i rikligt med äkta smör och olja. Jag har gjort två omgångar på ett par dagar nu, den första satsen var så god så de köttbullarna gick jag och smååt tills de tog slut :)
Köttbullar
ca 35 st
600 g fläskfärs
1,5 dl ströbröd
3 dl mjölk, 3%
1 gul lök
1 ägg
1,5 tsk salt
2 krm vitpeppar
Riktigt smör och matolja att steka i
Blanda ströbröd och mjölk i en bunke, låt svälla i 10 minuter. Finhacka löken och stek den mjuk i smör, den ska nätt och jämnt börja ändra färg åt den bruna hållet. Rör ner lök, ägg, salt och peppar i ströbrödsblandningen. Arbeta in fläskfärsen.
Värm några matskedar olja och en rejäl klick smör i en stekpanna. Rulla köttbullar (blöt händerna i kallt vatten först så går det lättare) och lägg ner i stekpannan när smöret tystnat. Stek på medelstark värme tills de får fin färg runt om. Det brukar bli 3 omgångar att steka, lägg i lite mer smör mellan varje omgång trots att det redan är ganska fett i pannan.
Köttbullar
ca 35 st
600 g fläskfärs
1,5 dl ströbröd
3 dl mjölk, 3%
1 gul lök
1 ägg
1,5 tsk salt
2 krm vitpeppar
Riktigt smör och matolja att steka i
Blanda ströbröd och mjölk i en bunke, låt svälla i 10 minuter. Finhacka löken och stek den mjuk i smör, den ska nätt och jämnt börja ändra färg åt den bruna hållet. Rör ner lök, ägg, salt och peppar i ströbrödsblandningen. Arbeta in fläskfärsen.
Värm några matskedar olja och en rejäl klick smör i en stekpanna. Rulla köttbullar (blöt händerna i kallt vatten först så går det lättare) och lägg ner i stekpannan när smöret tystnat. Stek på medelstark värme tills de får fin färg runt om. Det brukar bli 3 omgångar att steka, lägg i lite mer smör mellan varje omgång trots att det redan är ganska fett i pannan.
Ströbröd som fått svälla i mjölk innan ägg, stekt lök, salt och vitpeppar och rörs ner
Stek köttbullarna i några matskedar matolja och ren rejäl klick med riktigt smör
Googlade på mjölkchokladmousse o kom hit! Fin sida du har!
SvaraRaderaRiktigt riktigt goda köttbullar kan vara svårt. man vet precis hur man vill att de ska smaka :-)
SvaraRaderaInget går upp mot mormors köttbullar :D
SvaraRaderaHos mig, www.helenaljunggren.com/sophie-dahls-voluptuous-delights-utlottning/, har man möjlighet att vara med i utlottning om Sophie Dahl's nya kokbok Voluptuous Delights