torsdag 10 december 2009

Knäckpaj

Ett experiment från min sida som inte blev riktigt som jag tänkt mig. Själva knäcken blev bra, inte för hård och inte för lös - men den passar inte ihop med chokladpajbotten! Förmodligen hade det varit bättre med en vanlig mördeg... Pajen som är söt äts bäst i små bitar :)


Knäckpaj

Chokladpajdeg
3,5 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk socker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
1 msk vatten

Knäck
2 dl socker
2 dl sirap
3 dl vispgrädde
1 dl finhackad skalad mandel

Mixa mjöl och smör till en smulig massa i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och kör till en fast deg. Låt degen vila i en plastpåse i kylskåpet i 30 minuter. Kavla ut degen och täck en pajform, cirka 24 cm i diameter, med den. Låt degen gå 3-4 cm upp på kanten. Nagga pajskalet med en gaffel och ställ den kallt ytterligare 30 minuter. Grädda pajskalet i 200 grader, 10 minuter.

Koka socker, sirap och grädde till 118 grader. Skålla, skala och finhacka mandeln. Rör ner mandeln i knäcksmeten och häll sedan smeten i pajskalet. Förvaras i kyl men ta gärna ut den en halvtimme före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar