Rågsiktskakor eller hålkakor som de också kallas är ett av de bröd som oftast blir lika mjuka och goda som "köpebröd". Dessa har en svag smak av kummin och fänkål, vill man ha starkare smak kan man ta 1 msk brödkryddor istället.
Rågsiktskakor
4 bröd
50 g jäst
50 g smör
5 dl mölk (37 grader)
2 tsk salt
½ dl brödsirap
1 tsk kummin
1 tsk fänkål
13-14 dl rågsikt
Smula sönder jästen. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Rör ut jästen i degspadet och tillsätt sedan övriga ingredienser. Jäs i 30 minuter.
Dela degen i 4 delar. Forma dem till runda bullar. Kavla ut bullarna till platta runda kakor, ca 1,5 cm tjocka. Ta ut ett hål i mitten, rulla ut den lilla degbiten som var i mitten till en smal längd och peta sedan in den under rågsiktkakan. Nagga kakorna på några ställen med gaffel. Jäs på bakpappersklädd plåt i 30 minuter.
Strö ev. över lite vetemjöl på bröden och grädda dom sedan i 225 grader i 13-15 min.
Kavla ut en rund platta som är ca 1,5 cm tjock. Ta ut en rundel ur degen med hjälp av ett glas. Rulla ut den borttagna degbiten till en smal längd och peta in den under rågsiktskakan.
Låt brödet jäsa på plåt i 30 minuter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar